Madrid: Skup podrške referendumu o nezavisnosti Katalonije

Španske vlasti obećale su da će koristiti sva legalna sredstva da spriječe referendum, dok su učesnici skupa naveli da Katalonci imaju pravo da sami biraju da li žele da ostanu u sastavu Španije ili ne
0 komentar(a)
Madrid, podrška Kataloniji, Foto: Reuters
Madrid, podrška Kataloniji, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2017. 17:23h

Nekoliko stotina ljudi prisustvovalo je danas u Madridu skupu podrške zabranjenom referendumu o nezavisnosti pokrajine Katalonije od Španije koji je zakazan za 1. oktobar, javila je agencija Frans pres sa lica mjesta.

Skup je održan u jednom pozorištu u centru Madrida poslije zabrane gradskih vlasti da sastanak bude održan u kulturnom centru koji je u sastavu opštine.

Španske vlasti obećale su da će koristiti sva legalna sredstva da spriječe referendum, dok su učesnici skupa naveli da Katalonci imaju pravo da sami biraju da li žele da ostanu u sastavu Španije ili ne.

Španski list "Pais" danas je prenio na dvije strane poziv poznatih ličnost na odustajanje od referenduma, a medju njima su pisac Havijer Marijaz i glumica Mariza Paredez.

Uprkos protivljenju centralnih vlasti, katalonske vlasti odlučne su u namjeri da sprovedu glasanje i proglase nezavisnost ako se za tu opciju izjasne građani te španske pokrajine.

Za nezavisnost 2014. godine izjasnilo se 1,8 miliona Katalonaca na neobavezujućem glasanju, takođe održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu koje secesionističke inicijative u Kataloniji smatraju protivustavnim.

Konfiskovano 1,3 miliona flajera o referendumu

Civilna garda Španije konfiskovala je više od 1,3 miliona postera, flajera i pamfleta planiranih za promociju katalonskog referenduma o nezavisnosti.

Civilna garda saopštila je da su promotivni materijali zaplijenjeni danas tokom racije u jednoj neimenovanoj firmi u oblasti Barselone, prenosi AP.

Španska vlada zavjetovala se da će zaustaviti referendum zakazan za 1. oktobar, sa obrazloženjem da je neustavan.

Katalonski lideri nastavljaju sa borbom za referendum uprkos tome što je Ustavni sud Španije ukinuo regionalni zakon koji je preduslov za održavanje takvog referenduma.

Bonus video: