Putin optužio Zapad za rat u Ukrajini: Htjeli su neograničenu moć

"Narod Ukrajine postao je talac kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara, koji su zapravo okupirali tu zemlju u političkom, vojnom i ekonomskom smislu“, rekao je ruski predsjednik

47670 pregleda 94 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obećao je u današnjem obraćanju da će nastaviti sa ratom u Ukrajini i optužio NATO, predvođen Sjedinjenim Državama, da raspiruje vatru sukoba u pogrešnom uvjerenju da bi mogao pobijediti Rusiju.

Okružen sa po četiri ruske trobojne zastave sa obje strane, Putin je poručio ruskoj političkoj i vojnoj eliti da će Rusija „pažljivo i dosljedno rješavati zadatke koji stoje pred nama“, prenosi Rojters.

Putin je rekao da je Rusija učinila sve što je mogla da izbjegne rat, ali da je Zapad imao "drugi scenario". Tvrdi da je Ukrajina planirala da napadne Krim, kao i da je pripremana "krvava operacija" u Donbasu.

Putin
foto: Reuters

Optužio je Zapad za pokretanje sukoba u Ukrajini, rekavši da su te zemlje, predvođene SAD, željele "neograničenu moć" u svjetskim poslovima, navodi britanska agencija.

Zapad je, rekao je Putin, pustio duha iz boce u mnoštvu regiona širom svijeta, šireći haos i rat.

"Narod Ukrajine postao je talac kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara, koji su zapravo okupirali tu zemlju u političkom, vojnom i ekonomskom smislu“, rekao je Putin.

Putin
foto: Reuters

Poručio je da je nemoguće poraziti Rusiju na ratištu.

Ruski predsjednik je ocijenio da je Zapad odgovoran za eskalaciju sukoba u Ukrajini i da "lokalni konflikt žele pretvoriti u globalni", piše Rojters. "Mi to tako razumijemo i reagovaćemo u skladu sa tim“, rekao je Putin.

Sedamdesetogodišnji šef Kremlja rekao je da Rusija nikada neće pokleknuti pred pokušajima Zapada da, kako ocjenjuje, podijeli rusko društvo, tvrdeći da većina Rusa podržava rat.

Ruski predsjednik je obećao osnivanje posebnog fonda za porodice poginulih u ratu.

Kazao je da su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji da bi njen narod „patio“, ali da nisu uspjele da pobijede tu državu na ekonomskom frontu.

„Oni žele da natjeraju ljude da pate... ali, njihova kalkulacija se nije ostvarila. Ruska ekonomija i rukovodstvo su se pokazali mnogo jačim nego što su mislili“, rekao je Putin poslanicima u govoru.

Bonus video: