Rusija: Nastavićemo da poštujemo ograničenja uprkos suspenziji sporazuma Novi START

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocijenilo je da postoje svi razlozi da se kaže “da je američka politika usmjerena na podrivanje nacionalne bezbjednosti Rusije”, prenosi Al džazira Balkans

4341 pregleda 1 komentar(a)
Bivši predsjednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev potpisuju sporazum Novi START: Prag 2010. godine, Foto: Reuters
Bivši predsjednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev potpisuju sporazum Novi START: Prag 2010. godine, Foto: Reuters

Rusija će nastaviti da poštuje strateška ofanzivna ograničenja uprkos suspenziji sporazuma Novi START, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Da bi održala dovoljan stepen predvidljivosti i stabilnosti u nuklearnoj raketnoj sferi, Rusija namjerava da se striktno pridržava kvantitativnih ograničenja strateškog ofanzivnog naoružanja koja su predviđena u okviru sporazuma”, navodi se u saopštenju.

Ranije danas ruski predsjednik Vladimir Putin u parlamentu je rekao da Rusija suspenduje učešće u sporazumu Novi START.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocijenilo je da postoje svi razlozi da se kaže “da je američka politika usmjerena na podrivanje nacionalne bezbjednosti Rusije”, prenosi Al džazira Balkans.

To je, kako je navodi, u direktnoj suprotnosti sa osnovnim principima i shvatanjima sadržanim u preambuli START-a, na kojoj se zasniva ugovor i bez kojih ne bi ni bio zaključen.

“Ustvari, govorimo o radikalnoj promjeni okolnosti u odnosu na one koje su postojale u vrijeme potpisivanja START-a”, piše u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Bonus video: