Ruski nuklearni arsenal: Kontroliše ga Putin, dva dugmeta, "Mrtva ruka" i "sudnji dan"

Rusija, koja je naslijedila nuklearno oružje Sovjetskog Saveza, ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojevih glava, piše Rojters

34780 pregleda 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je u utorak nuklearno upozorenje Zapadu zbog Ukrajine, suspendujući značajan sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Najavio je i da su novi strateški sistemi stavljeni na borbenu dužnost, upozoravajući da bi Moskva mogla nastaviti nuklearne eksperimente.

Koliki je ruski nuklearni arsenal, i ko njime zapovijeda?

Nuklearna supersila

Rusija, koja je naslijedila nuklearno oružje Sovjetskog Saveza, ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojevih glava, piše Rojters.

Putin kontroliše oko 5.977 takvih bojevih glava od 2022., u poređenju s 5.428 koje kontroliše predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden, prema Federaciji američkih naučnika.

Putin
Putinfoto: Reuters

Oko 1.500 od tih bojevih glava je povučeno (ali vjerovatno još netaknuto), 2.889 je u rezervi, a oko 1.588 su raspoređene strateške bojeve glave.

Oko 812 ih je raspoređeno na balističkim projektilima s kopna, oko 576 na balističkim projektilima koji se lansiraju s podmornica, a oko 200 u bazama teških bombardera, prema Bulletin of the Atomic Scientists.

SAD imaju 1.644 raspoređene strateške nuklearne bojeve glave.

Kina ima ukupno 350 bojevih glava, Francuska 290, a Velika Britanija 225, prema podacima Federacije američkih naučnika.

Takve brojke znače da bi i Moskva i Vašington mogli višestruko uništiti svijet.

Tokom Hladnog rata, Sovjetski Savez je imao vrhunac od oko 40.000 nuklearnih bojevih glava, dok je američki vrhunac bio oko 30.000 bojevih glava.

Ključ je, međutim, kako isporučiti oružje - projektile, podmornice i bombardere koji nose bojevu glavu.

Čini se da Rusija ima oko 400 interkontinentalnih balističkih projektila s nuklearnim oružjem, za koje Bulletin of the Atomic Scientists procjenjuje da mogu nositi do 1.185 bojevih glava.

Rusija upravlja s deset nuklearnih podmornica koje mogu nositi najviše 800 bojevih glava. Ima oko 60 do 70 nuklearnih bombardera.

Novije nuklearke

SAD su rekle u svom pregledu nuklearnog položaja za 2022. da Rusija i Kina šire i moderniziraju svoje nuklearne snage te da će Vašington slijediti pristup koji se temelji na kontroli naoružanja kako bi spriječio skupe trke u naoružanju.

Putin je rekao da ima informacije da SAD razvijaju nove vrste nuklearnog oružja.

Rusija je modernizovala svoje nuklearno oružje.

Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. samo je nekoliko zemalja testiralo nuklearno oružje, prema Udruženju za kontrolu naoružanja: SAD posljednji put 1992., Kina i Francuska 1996., Indija i Pakistan 1998., a Sjeverna Koreja posljednji put 2017.

Sovjetski Savez je posljednji put testirao 1990.

Ko daje naredbe za lansiranje?

Ruski predsjednik je krajnji donosilac dluka kada je riječ o korištenju ruskog nuklearnog oružja, kako strateškog tako i nestrateškog, prema ruskoj nuklearnoj doktrini.

Takozvana nuklearna aktovka ili "Čeget" (nazvana po planini Čeget u planinama Kavkaza) je sve vrijeme uz predsjednika. Smatra se da takve aktovke imaju i ruski ministar odbrane, trenutno Sergej Šojgu, i načelnik Glavnog štaba, trenutno Valerij Gerasimov.

U biti, aktovka je komunikacijski alat koji povezuje predsjednika s njegovim vojnim vrhom, a zatim i s raketnim snagama preko vrlo tajne "Kazbek" elektronske mreže za zapovijedanje i kontrolu. Kazbek podržava drugi sistem poznat kao "Kavkaz".

Snimak koji je 2019. godine prikazao ruski televizijski kanal Zvezda prikazuje, kako je rečeno, jednu od aktovki s nizom dugmića.

U odjeljku pod nazivom "naredba" postoje dva dugmeta: bijelo dugme "pokreni" i crveno dugme "otkaži".

Aktovka se aktivira posebnom fleš karticom, navodi Zvezda.

Ako bi Rusija mislila da se suočava sa strateškim nuklearnim napadom, predsjednik bi putem aktovki poslao izravnu naredbu za lansiranje zapovjedništvu Glavnog štaba i rezervnim zapovjednim jedinicama koje posjeduju nuklearne kodove.

Takve se zapovijesti brzo slažu u različite komunikacijske sisteme do jedinica strateških raketnih snaga koje zatim pucaju.

Kad bi se nuklearni napad potvrdio, Putin bi mogao aktivirati takozvanu "Mrtvu ruku" ili "Perimetr" sistem kao posljednje utočište: u biti bi računari "odlučili o sudnjem danu", piše Rojters.

Kontrolna raketa bi naredila nuklearne napade iz cijelog ruskog ogromnog naoružanja.

Bonus video: