Radnici njemačkih pivara u štrajku

Sindikat smatra da će štrajk pomoći radnicima sa manjom platom koji posebno trpe posljedice inflacije

2048 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zaposleni u pivarama koje proizvode neke od vodećih njemačkih brendova stupili su u četvrtak u štrajk upozorenja u okviru sindikalne kampanje za značajno povećanje plata.

Obustava je pogodila pivare Beck's, Hasseroeder i Diebels. Sva imena pripadaju najvećem proizvođaču piva u svijetu, beligjskoj grupi Anheuser-Busch InBev.

Proizvodnja je u Beck's stala u noći od srijede na četvrtak, rekao je jedan portparol sindikata radnika prehrambene industrije i ugostiteljstva NGG, prenosi Capital.ba.

Na istoj lokaciji planirano je još prekida proizvodnje. Prema navodima sindikata, radnici su privremeno obustavili i proizvodnju Diebesa u Dortmundu, kao i Hasseroedera na sjeveru Njemačke.

Sindikalna organizacija NGG u Beck's traži povećanje od 12 odsto na godinu, dok u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji traži linearnu povišicu od 430 eura.

Sindikat smatra da će to pomoći radnicima sa manjom platom koji posebno trpe posljedice inflacije.

Prodaja piva je u Njemačkoj u prošloj godini bila u plusu četiri odsto, na 7,2 milijarde litara, u odnosu na 2021. u kojoj je pandemijsko zatvaranje lokala negativno uticalo na prodaju.

Mnogi pivari se žale na loše uslove zbog enormnog poskupljenja sirovina i energije i najavljuju korekciju svojih cijena naviše.

Bonus video: