Visoki zvaničnik EU: Očekuje se da Vučić i Kurti prihvate evropski predlog; SAD: Snažno podržavamo dijalog

"Sadržaj predloga je utvrđen u aneksu i EU bi preko mehanizma za nadzor kontrolisala primjenu u roku od nekoliko mjeseci, a cilj je da se postigne sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", saopštio je visoki zvaničnik Unije

3462 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Očekuje se da čelnici Beograda i Prištine prihvate evropski predlog za sveobuhvatno sređivanje njihovih odnosa, a dio toga je i primjena sporazuma o Zajednici srpskih opština, rekao je novinarima u Briselu visoki zvaničnik EU upućen u pripreme za novu rundu dijaloga u ponedeljak u Briselu.

O samom sadržaju predloga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i posrednikom EU Miroslavom Lajčakom neće raspravljati, već će biti govora o primjeni "evropskog, njemačko-francuskog predloga", objasnio je taj zvaničnik.

Sadržaj predloga je utvrđen u aneksu i EU bi preko mehanizma za nadzor kontrolisala primjenu u roku od nekoliko mjeseci, a cilj je da se postigne "sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine, saopštio je visoki zvaničnik Unije.

On je naveo da je reč o osnovnom, prilično sveobuhvatnom sporazumu koji u mnogogome ima elemente "sveukupnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa dvije strane".

Novinari od ovog zvaničnika nisu dobili jasan odgovor da li EU smatra da će taj konačni sporazum o uređivanju odnosa Beograda i Prištine, u koji treba da bude ugrađena ZSO, biti i neka vrsta priznavanja samostalnosti, nezavisnosti Kosova od strane Beograda.

Visoki funkcioner EU je posebno naglasio da će primjena evropskog predloga značiti i nove zapadne projekte i ulaganja, osjetno uvećati finansijsku pomoć i dovesti do veće sigurnosti i predvidljivosti, kad je reč o Srbiji i Kosovu, kao i regionu.

To bi značilo, zaključio je zvaničnik EU, obustavu svakog zaoštravanja i nasilja na Kosovu i između dvije strane i okretanje stabilnosti i njihovoj evropskoj perspektivi.

SAD očekuju konstruktivan pristup lidera Kosova i Srbije na sastanku u Briselu

SAD snažno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i očekuju da dvojica lidera konstruktivno pristupe sastancima u Briselu kako bi se realizacija predloga EU pomjerila unaprijed, rečeno je agenciji Beta u ambasadi SAD u Beogradu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdili su učešće u novoj rundi dijaloga uz posredovanje EU, 27. februara u Briselu, kada će se razgovarati o Predlogu EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Snažno podržavamo predlog EU koji je na stolu. Očekujemo da dvojica lidera pristupe sastancima u konstruktivnom duhu kako bi se realizacija ovog predloga pomjerila unaprijed", rekao je Beti ataše za štampu ambasade SAD Metju Andervud, na pitanje šta SAD očekuju od tog sastanka.

SAD, naveo je Andervud, u potpunosti podržavaju dijalog koji vodi EU.

"Važno je da obje strane iskoriste ove razgovore da pokažu svoju posvećenost mirnoj budućnosti regiona. Kroz dijalog Srbija i Kosovo treba da postignu sveobuhvatan dogovor", rekao je.

Bonus video: