Austrija: Manje tražilaca azila zbog promjene srpske vizne politike

U poređenju sa istim mjesecima prethodnih godina, broj zahtjeva za azil je i dalje relativno visok. Tako je u januaru 2022. bilo 3.350 zahteva, a godinu dana prije toga oko 1.600

3362 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opao je broj potražilaca azila u Austriji što tamošnje vlasti pripisuju tome što je Srbija ponovo uvela vize za Indijce i Tunišane. Sada je najveći broj došljaka iz Maroka.

Broj zahtjeva za azil u Austriji znatno je pao u januaru u odnosu na decembar, što vlasti u Beču objašnjavaju promjenom srpske vizne politike. Otkako građani Tunisa i Indije više ne mogu bez viza da lete u Beograd, bitno se smanjio broj potražilaca azila iz tih zemalja u Austriji.

Kako je saopšteno, u januaru je u Austriji podnijeto 4.300 zahteva za azil, što je četrdesetak odsto manje u odnosu na oko 7.000 zahtjeva iz decembra. Zvaničnici očekuju dalje smanjenje u februaru.

Pritisak na Beograd urodio plodom

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Beču saopštilo je da je glavni razlog upravo to što je Srbija krajem godine ponovo uvela vize za državljane Indije i Tunisa, koji su prošle godine činili bitan broj potražilaca azila u Austriji, ali i Švajcarskoj.

Osim toga, pad broja zahtjeva je rezultat „intenzivnih kontrola austrijske policije na mađarskoj teritoriji u okviru operacije Fox“, dodaje Ministarstvo.

Prošle godine se srpska vizna politika našla na meti oštrih kritika jer je Srbija imala bezvizni režim sa 22 države sa kojima EU nema takav režim. Posebno su na zub uzeti sporazumi sa Indijom, Tunisom, Burundijem i Kubom.

Zvanični Beograd je uveo vize posle prijetnje iz Brisela i Berlina da bi Srbija mogla da izgubi bezvizni režim sa EU.

Na redu je Maroko

U januaru su najviše zahtjeva za azil u Austriji podnijeli državljani Maroka (1.203), premda su njihovi izgledi zanemarljivo mali – u prosjeku se prihvate tri od hiljadu zahtjeva. Slijede ljudi iz Sirije (828), Avganistana (657), Indije (378) i Turske (279).

No, u poređenju sa istim mjesecom prošle i pretprošle godine, broj zahtjeva je i dalje relativno visok. Tako je u januaru 2022. bilo 3.350 zahteva, a godinu dana prije toga oko 1.600.

Austrijski kancelar Karl Nehamer i ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner će u ponedeljak i utorak biti upravo u Maroku, gde će govoriti o ilegalnoj migraciji.

Evropske zemlje godinama pokušavaju da sa državama sjevera Afrike sklope aranžman kako bi ove prihvatale deportaciju svojih građana kojima je zahtjev za azil odbijen.

Bonus video: