Grčki željezničari štrajkuju zbog zanemarivanja željeznice, što smatraju uzrokom sudara vozova

Najmanje 46 osoba je poginulo, a 130 je povrijeđeno kada se putnički voz Atina-Solun s više od 350 putnika sudario s teretnim vozom u centralnoj Grčkoj

10425 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Grčko udruženje željezničara obustavilo je danas željezničke i metro usluge u Atini, štrajkujući zbog dugogodišnjeg finansijskog zanemarivanja željeznice, što smatraju uzrokom sudara vozova u ponedjeljak, kada je poginulo više od 40 osoba, a za tijelima se i dalje traga.

Radnici željeznice protestuju zbog uslova rada i neuspjeha modernizacije grčkog željezničkog sistema, za koji navode da je nebezbjedan, jer nije bilo javnih investicija tokom decenije ekonomske krize države. Najmanje 46 osoba je poginulo, a 130 je povrijeđeno kada se putnički voz Atina-Solun s više od 350 putnika sudario s teretnim vozom u centralnoj Grčkoj jer su punom brzino išli istim kolosjekom, a na pruzi ne rade signalizacija i automatski uređaji.

U potrazi za ostacima tijela poginulh, spasioci danas mašinama sjeku olupine tri prednja vagona putničkog voza, zgužvane od siline direktnog udara i izgorjele do neprepoznatljivosti.

Istraga je tek počela, a ministar saobraćaja Kostas Karamanlis podnio je u srijedu ostavku zbog moralne odgovornosti za nesreću za koju je krivicu priznao nedavno postavljeni, neiskusni šef željezničke stanice Larisa u centralnoj Grčkoj koji je greškom vozove usmjerio na isti kolosjek dvokolosječne pruge. On je uhapšen i optužen za ubistvo iz nehata i nanošenje teških tjelesnih povreda iz nehata.

Bonus video: