Aktivisti u Berlinu posuli crnu tečnost na spomenik sa ugraviranim tekstom Ustava

Aktivisti su rekli da protestuju zbog kontinuirane upotrebe fosilnih goriva u Njemačkoj i podsjećaju vladu na njenu ustavnu dužnost da hitno reaguje na globalno zagrijavanje jer zemlja teži klimatskoj neutralnosti tek 2045. godine

11998 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Aktivisti za klimu izazvali su danas negodovanje među njemačkim političarima jer su u Berlinu posuli crnu tečnost na spomenik sa ugraviranim tekstom Ustava, koji se nalazi u blizini zgrade donjeg doma parlamenta - Bundestaga.

"Spomenik sa našim Ustavom je umrljan. To me ljuti i nemam razumijevanja za takvu akciju", izjavila je predsjednica poslaničke grupe socijaldemokrata u Bundestaga Berbel Bas.

Ekološka grupa "Posljednja generacija", koja stoji iza mnogih akcija za podizanje svijesti o globalnom zagrijavanju, objavila je video snimak na društvenim mrežama na kojem se vidi kako ljudi u narandžastim zaštitnim prslucima posipaju crnu tečnost na staklene ploče sa ugraviranim tekstom Ustava.

Aktivisti su potom lijepili plakate sa sloganom "Nafta ili ustavna prava?".

Priroda tečnosti još nije identifikovana, saopštila je policija.

Učestvovalo je šest aktivista, njihov identitet je zabilježen i podnijete su žalbe, izjavio je neimenovani portparol policije agenciji Frans pres.

Aktivisti su rekli da protestuju zbog kontinuirane upotrebe fosilnih goriva u Njemačkoj i podsjećaju vladu na njenu ustavnu dužnost da hitno reaguje na globalno zagrijavanje jer zemlja teži klimatskoj neutralnosti tek 2045. godine.

Njemački ministar pravde Marko Bušman rekao je da Ustav oličava slobodu, demokratiju i vladavinu zakona i dodao da nikada ne smije biti oskvrnjen iz bilo kojeg razloga.

Grupa "Posljednja generacija" privukla je pažnju posljednjih mjeseci sa nekoliko akcija građanske neposlušnosti, blokiranjem glavnih puteva ili bacanjem različitih supstanci na slike u muzejima.

Bonus video: