Zelenski: Bitka za Donbas bolna i teška, hvala svima koji brane našu državu

Rat u Ukrajini – 374. dan

46441 pregleda 24 komentar(a)
Ukrajinska vojska na frontu u Bahmutu, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska na frontu u Bahmutu, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2023. 22:24h
Završeno
21:27h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je njegova vojska angažovana u "bolnoj i teškoj" borbi protiv ruskih snaga u regionu Donbasa, na istoku zemlje, gdje se nalazi grad Bahmut.

"Želio bih da odam posebnu počast hrabrosti, snazi i izdržljivosti vojnika koji se bore u Donbasu", rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju i dodao da je to "jedna od najtežih bitaka - bolna i teška".

Uprkos strateškom značaju koji stručnjaci osporavaju, Bahmut je postao simbol borbe za kontrolu industrijskog regiona Donbasa, koji se sastoji od regiona Luganska i Donjecka. Rusija ga je anektirala a da nikada nije preuzela potpunu kontrolu nad tim područjem.

Zelenski je takođe zahvalio ukrajinskim vojnicima koje su odbili napade, uništili okupatora, oslabili pozicije i logistiku neprijatelja i zaštitili ukrajinske granice i gradove".

"Zahvaljujem cijeloj vojsci, gardi, graničarima koji brane našu državu oko Bahmuta, Vugledara, Avdijvke, Siverska, Svatova, Limana i Zaporožja, dodao je predsjednik Ukrajine.

20:08h

"Danski ili njemački vojnici ne ginu u ovom ratu, ali Mađari da"

20:05h

Ruske snage nastavljaju pokušaje da opkole grad Bahmut, epicentar rata na istoku Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska vojska i dodala da je odbila nove napade.

Generalštab ukrajinske vojske je u svom dnevnom izvještaju potvrdio da je "više od 130 neprijateljskih napada" odbijeno samo tokom posljednja 24 sata, na nekoliko sektora fronta, posebno u Kupjansku, Limanu, Bahmutu i ​​Avdijevki.

Proruska separatistička vojska Donjecka, pomoćnik ruskih snaga, objavila je snimak na kojem su navodno borci ruske paravojne grupe Vagner u sjevernom predgrađu Bahmuta. Vagner tvrdi da je "osvojena" mala željeznička stanica Stupki, sjeverno od grada.

T paravojna grupa je u petak tvrdila da je "praktično opkolila" Bahmut.

Napadnuta su sela sjeverno i zapadno od Bahmuta, potvrdio je u subotu za CNN portparol ukrajinskih oružanih snaga na istoku zemlje, Serhij Čerevatiji. Dodao je da je situacija u Bakhmutu "teška", ali "pod kontrolom".

Bitka za Bahmut, industrijski grad čiji je strateški značaj sporan, traje od ljeta, a posljednjih dana je bilo najava povlačenja dijela ukrajinskih trupa.

17:09h

Ruska vojska pogodila je komandni centar puka Azov ukrajinskih snaga u jugoistočnoj regiji Zaporožje, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo nije dalo detalje o napadu u svom dnevnom izvješaju, prenosi Al Jazeera Balkans.

Rusko ministarstvo u nedjeljnom biltenu nije spomenulo bitku oko Bahmuta, koji ruske snage pokušavaju zauzeti.

10:30h

Eksperti procjenjuju da će biti potrebne decenije da se popravi šteta nanijeta ukrajinskom zemljištu - uključujući kontaminiranost, mine i uništenu infrastrukturu - i da će globalni lanci snabdijevanja hranom trpjeti godinama

Povezani članci

05. Mart 2023.

Rat zatrovao evropsku žitnicu

10:27h

Vrhovni komandanti Rusije obavijestili su ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua o trenutnoj situaciji i akcionim planovima u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Šojgu je boravio u rijetkoj posjeti ruskim snagama raspoređenim u Ukrajini, gdje je dodijelio ordenje vojnim licima i sastao se sa višim komandantima, saopštilo je rusko ministarstvo.

Održao sastanak sa komandantima "specijalne vojne operacije", navelo je ministarstvo na Telegramu.

Ministar odbrane je posebnu pažnju posvetio obezbjeđivanju svih neophodnih uslova za bezbjedno raspoređivanje vojnih kadrova na terenu, organizaciji sveobuhvatne podrške trupama, a posebno radu sanitetskih i pozadinskih jedinica, prenio je Rojters.

Najviši ruski vojni rukovodioci rijetko posjećuju linije fronta u Ukrajina, podsjeća britanska agencija.

10:26h

Rat u Ukrajini – 374. dan.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da se Ankara angažuje da bude produžen sporazum, koji podržavaju Ujedinjene nacije, a Ukrajini omogućava da izvozi žito preko crnomorskih luka.

"Naporno radimo na nesmetanoj primjeni i daljem produženju ugovora o žitu", rekao je Čavušoglu u govoru na konferenciji UN o nerazvijenim zemljama, koja se održava u Dohi u Kataru.

Istakao je i da je razgovarao o naporima za proširenje sporazuma o žitu sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guteresom, prenio je Rojters.

Rusija je prethodno saopštila da će pristati na produženje roka važenja sporazuma, ukoliko budu uzeti u obzir interesi ruskih poljoprivrednih proizvođača.

Bonus video: