Nizak nivo podzemnih voda: Francuska poziva na ograničenu upotrebu vode

„Budimo na oprezu s obzirom na situaciju u kojoj se sada nalazimo, jer se bližimo kraju običnog perioda punjenja (podzemnih) voda“, rekao je Bešu

2809 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Perfekti francuskih departmana ne bi trebalo da oklijevaju sa donošenjem brze uredbe kojom se ograničava upotreba vode na lokalnom nivou s obzirom na alarmantno nizak nivo podzemnih voda, rekao je francuski ministar životne sredine Kristof Bešu.

„Budimo na oprezu s obzirom na situaciju u kojoj se sada nalazimo, jer se bližimo kraju običnog perioda punjenja (podzemnih) voda“, rekao je Bešu.

Ministarstvo životne sredine Franncuske je najavilo posjetu županima sa ciljem provjere situacije nakon najavljene kiše, za koju se očekuje da će padati do 15. marta, prenosi Rojters.

"Polažemo nadu u prognozu za naredni period, kada se očekuje kiša u većem dijelu Francuske, i ozbiljno smo zabrinuti za mediteranski basen i koridor Rone", rekao je Bešu.

Nacionalni plan upravljanja vodnim resursima, koji se prvobitno očekivao u januaru, sada bi trebalo da bude objavljen prije kraja marta, saopštilo je to ministarstvo.

Saopštenje je uslijedilo nakon što se Bešu virtuelno sastao sa perfektima departmana kako bi stekao uvid u ukupnu situaciju sa vodom u zemlji dok zemlja doživljava najsušnju zimu od 1959. godine.

Bonus video: