Glavni sindikat u Francuskoj: Na protestu u Parizu 700.000 ljudi

Sindikati su danas proglasili "istorijsku" mobilizaciju protiv reforme penzije koja predviđa, između ostalog, pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine, umjesto 62

3584 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta u Parizu, Foto: Reuters
Sa protesta u Parizu, Foto: Reuters

Glavni francuski sindikat CGT saopštio je danas poslije podne da je na protestu protiv penzione reforme u Parizu okupljeno 700.000 ljudi, prenijela je tamošnja onlajn televizija BFMTV.

U Parizu su zabilježeni incidenti između demonstranata i policije, prenijela je BFMTV i dodala da je 13 osoba privedeno.

Za sada nema zvaničnih podataka policijskih prefektura o broju okupljenih.

Sindikati su danas proglasili "istorijsku" mobilizaciju protiv reforme penzije koja predviđa, između ostalog, pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine, umjesto 62.

To su šesti protesti od kada je najavljena reforma o kojoj trenutno raspravlja gornji dom francuskog parlamenta. Prijedlog je razmotren prvo u donjem domu parlamenta sa burnom raspravom, ali vlada odbija za sada da izmijeni ili povuče svoj plan.

Za večeras je zakazan sastanak osam sindikalnih organizacija na kojem će se odlučiti o nastavku protestnog pokreta koji ima za cilj da vlada usvoji izmjene o starosnoj granici.

Francuski mediji već pominju da bi naredni protest mogao da bude u subotu.

"Vlada ne može ostati gluva na ovu mobilizaciju", rekao je predsjednik sindikata CFDT Loran Berže (Laurent Berger).

Protesti su održani u drugim gradovima - Nici, Bajonu, Marseju, Tenu, Lionu.

U nekim gradovima je došlo do incidenta i zbog toga je policija koristila vodene topove.

U cijeloj Francuskoj je danas raspoređeno 10.500 policajaca i žandarma, uključujući 4.200 u Parizu.

Tokom nedjelje će biti i drugi skupovi. Sjutra, na Dan žena, predviđena su okupljanja protiv penzione reforme jer mnoge žene smatraju da je reforma nepravedna prema njima.

Studenti i srednjoškolci su najavili skupove u četvrtak.

Bonus video: