Tuga i gnjev zbog samoubistva sina poljske poslanice

Izvještavanje državnih medija povezanih sa vladajućom stankom doprinijelo otkrivanju identiteta tinejdžera koji je bio žrtva seksualnog zlostavljanja

24623 pregleda 2 komentar(a)
Magdalena Filiks, Foto: Rojters
Magdalena Filiks, Foto: Rojters

Samoubistvo sina opozicione poslanice, petnaestogodišnjaka koji je bio žrtva pedofila, izazvalo je izliv žalosti, ali i gnjeva prema vladajućoj stranci i medijima povezanih sa njom.

Tinejdžer se ubio nakon što su državna televizija i radio otkrili neke detalje o njegovom slučaju. Iako ga nisu imenovali direktno, u tim izvještajima je objavljeno dovoljno detalja da bi javnost mogla da ga identifikuje.

Njegova majka Magdalena Filiks, poslanica stranke centra Građanska platforma, najveće opozicione partije, objavila je u petak na društvenim mrežama da je njen sin Mikolaj umro 17. februara.

Ona je objavila da će se sahrana obaviti u njenom rodnom gradu Šćećinu u utorak, dana prije nego što bi napunio 16 godina.

Filiks nije saopštila detalje o uzrocima smrti svog sina, ali je zatražila od “medija” - stavivši tu riječ pod navodnike - da poštuju privatnost njene porodice i drže se podalje od njegove sahrane.

Opozicioni poslanici su na Tviteru izrazili tugu, užas i bijes povodom vijesti o smrti dječaka, koja se desila usred porasta broja samoubistava među mladima.

Prema podacima Univerziteta Gdnjask, u Poljskoj se 2022. desio 2031 pokušaj samubistva među djecom i adolescentima mlađim od 18 godina, a njih 150 je imalo smrtni ishod. Najmlađa djeca koja su oduzela sebi život bili su sedmogodišnjaci. Glavni razlozi za takve odluke su uglavnom mentalni poremećaji, problemi kod kuće i zlostavljanje u školi.

Neki su optužili državne medije, koje kontroliše vladajuća stranka Pravo i pravda, da su stvorili okolnosti koje su dovele do samoubistva sina poljske poslanice. Do smrti dječaka je došlo više od dvije godine nakon što je zlostavljan 2020, ali samo nekoliko nedjelja nakon što su državni mediji počeli da izvještavaju o njegovom slučaju.

Donald Tusk, lider Građanske platforme, obećao je da će Pravo i pravda snositi odgovornost “za svaku nečasnost, za svaku štetu i tragediju koju su izazvali dok su na vlasti.”

Mikolaja je, kada je imao 13 godina, zlostavljao lokalni političar Građanske platforme i aktivista LGBT zajednice. Taj muškarac, identifikovan kao Kšištof F, osuđen je 2021. na više od četiri godine zatvora za seksualno zlostavljanje i davanje droge maloljetnicima, piše Asošiejtid pres.

Po zakonu, identitet žrtve nije objavljen, što je standardna zaštita koja se daje maloljetnicima koji su žrtve seksualnih zločina kako im se ne bi nanosila dodatna patnja.

Lider Građanske platforme Donald Tusk
Lider Građanske platforme Donald Tuskfoto: Reuters

”Radio Ščećin” je u decembru otkrio neke detalje o slučaju. Novinar Tomaš Duklanovski je objavio da su dvije žrtve djeca članice parlamenta iz Ščećina i njihovo godište. To je bilo dovoljno da javnost zaključi o kome se radi.

Od objavljivanja vijesti o smrti dječaka u petak, društvene mreže u Poljskoj su pune osuda na račun “Radija Ščećin”, lokalnog ogranka državnog “Poljskog radija”, Duklanovskog, kao i drugih državnih medija koji su izvještavali o slučaju. Kritike su uperene i protiv stranke Pravo i pravda zbog načina na koji koristi državne medije koji se finansiraju od novca poreskih obveznika kao glasilo i instrument održavanja na vlasti.

Do smrti dječaka je došlo više od dvije godine nakon što je zlostavljan, ali samo nekoliko nedjelja nakon što su državni mediji počeli da izvještavaju o njegovom slučaju

Podaci stranke Pravo i pravda su se usredsredili na činjenicu da o slučaju, iako se desio 2020. a počinilac osuđen 2021, nije izvještavano dok ga Duklanovski nije otkrio. Oni su tvrdili da je to zato što je Građanska platforma htjela da sakrije činjenicu da je zlostavljač član i bivši izborni kandidat te stranke, objavio je poljski portal NFP.

”Isti ljudi koji tako glasno istupaju protiv pedofilije, kriju da imaju pedofile u svojim redovima”, rekao je za javni servis TVP Pšemilsav Čarnek, ministar obrazovanja iz stranke Pravo i pravda. On je kazao da to što se nije izvještavalo o slučaju ide na “štetu društva”.

Međutim, brojni stručnjaci i komentatori su ocijenili da se o slučaju nije izvještavalo da bi se zaštitila djeca žrtve, a ne Građanska platforma, navodi NFP.

Tomaš Terlikovski, istaknuti katolički komentator, optužio je Čarneka za “učešće u ponovnom silovanju ovog djeteta” tako što se pridružio “lovu na vještice protiv roditelja djeteta koje je seksualno zlostavljano”. Čarnek je zaprijetio da će tužiti Terlikovskog ako ne povuče optužbu.

U Poljskoj se 2022. desio 2031 pokušaj samubistva među djecom i adolescentima mlađim od 18 godina

Terlikovski je izrazio “šok i bijes” zbog “patnje djeteta koje je prvo preživjelo užasnu patnju seksualnog zlostavljanja a potom postalo žrtva zbog prljave, cinične politike”. On je pozvao na smjenu zaposlenih u javnim medijima koji su za to odgovorni.

Istražitelji su Ščećinu ranije potvrdili za portal “Virtuelna Poljska” da već istražuju Mikolajevu smrt. Međutim, oni nisu ni potvrdili ni demantovali pisanje medija da to rade na osnovu člana 151 krivičnog zakonika, koji kažnjava one koji “podstiču ili pomažu samoubistvo”.

Jedan desničarski komentator, Rafal Zemkjevič, optužio je desničarske političare da koriste Mikolajevu smrt za napad na vladajuću stranku.

U međuvremenu su internet korisnici primijetili da su neke ličnosti povezane sa vladajućim taborom, nakon objavljivanja vijesti o smrti tinejdžera, brisali objave na društvenim mrežama iz decembra i januara, kada su komentarisali taj slučaj.

Tragedija poljske poslanice dešava se u teško podijeljenoj zemlji koju čekaju izbori na jesen, na kojima će Pravo i pravda, konzervativna i nacionalistička stranka, pokušati da dobije treći mandat.

Ova tradicionalno katolička država se godinama bori sa podjelama usljed otkrića o zlostavljanju u crkvi. Vladajuća stranka je čvrsto povezana sa crkvom i često tvrdi da seksualni zločini nisu ograničeni samo na crkvu nego da postoje i u drugim segmentima života.

Bonus video: