Šolc: Putin nije spreman da pregovara o Ukrajini

Rat u Ukrajini – 378. dan

39645 pregleda 24 komentar(a)
Šteta izazvana udarom na Kijev, Foto: Reuters
Šteta izazvana udarom na Kijev, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2023. 23:19h
Završeno
18:12h

Njemački kancelar Olaf Šolc ne može da otkrije nikakvu volju ruskog predsjednika Vladimira Putina da pregovara o okončanju rata u Ukrajini, rekao je on za njemačke medije.

"Nažalost, trenutno ne vidim nikakvu spremnost", rekao je Šolc, prenosi Rojters, dodajući da Ukrajina mora da odluči koje uslove je spremna da prihvati za mir.

Šolc je rekao da će snabdijevanje energijom u najvećoj evropskoj ekonomiji sledeće zime biti dovoljno i da njemačka privreda ide ka stopama rasta koje su posljednji put zabilježene 1950-ih i 1960-ih godina zbog velikih ulaganja u zaštitu klime.

17:55h

Rusija je "teško narušila nuklearnu bezbjednosti" time što je danas zbog ruskog napada prekinut dotok struje ukrajinskoj nuklearnoj centrali Zaporožje, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Zbog prekida električnog napajanja koje je ponovo uspostavljeno danas sredinom dana, bilo je potrebno upotrijebiti pomoćne dizel-generatore za hlađenje reaktora, što je znatno povećalo rizik od nuklearne nesreće, rekao je Borel na margini evropskog sastanka u Stokholmu.

"To teško narušavanje nuklearne bzebjednosti je izazvala Rusija", rekao je visoki predstavnik EU.  

13:56h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage izvele masovni udar na ukrajinsku infrastrukturu nakon, kako je navelo, prošlonedjeljnog terorističkog napada na rusku Brjansku oblast koja se graniči sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

12:48h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je danas kao "komplikovane" pregovore o produženju sporazuma sa Moskvom koji je omogućio Ukrajini da izvozi žito iz crnomorskih luka tokom ruske invazije.

Tvrdeći da se klauzule sporazuma koje su namijenjene Rusiji "uopšte ne primjenjuju", Lavrov je rekao da "pitanje produženja postaje prilično komplikovano, ako se sporazum primjenjuje do pola".

Sporazum o izvozu žitarica, koji je od vitalnog značaja za snabdijevanje hranom u svijetu, ističe 18. marta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pozvali su juče u Kijevu na produženje sporazuma.

Sporazum, čijem su potpisivanju posredovale UN i Turska prošlog jula, oročen je na 120 dana. U novembru je prvi put produžen.

Da bi se ubijedila Rusija da dozvoli Ukrajini da nastavi izvoz žitarica iz Crnog mora, prošle godine je sklopljen trogodišnji sporazum u kojem su se UN složile da pomognu u olakšavanju ruskog izvoza hrane i đubriva.

Zapadne sile su uvele oštre sankcije Rusiji zbog invazije na susjednu Ukrajinu 24. februara prošle godine.

12:33h

Kremlj je saopštio da sumnja da su napadi na gasovode Sjeverni tok prošlog septembra mogli biti izvedeni bez državne podrške.

Komentari portparola Kremlja Dmitrija Peskova uslijedili su nakon što je Njujork tajms ove sedmice objavio da američki zvaničnici ispituju da li je proukrajinska nevladina grupa odgovorna za eksplozije.

"Što se tiče proukrajinskog ugla, teško je povjerovati u ideju da je to organizovao 'neki dr zli'. Bio je to pretežak zadatak, za koji je vjerovatno bila sposobna samo dobro obučena 'specijalna državna služba kojih nema previše u svijetu'", odgovorio je Peskov na pitanje o izvještaju.

Njujork tajms je u utorak pisao da novi obavještajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska grupa – vjerovatno sastavljena od Ukrajinaca ili Rusa – napala gasovode Sjeverni tok, ali da nema čvrstih zaključaka, podsjeća Rojters.

Rusija je više puta tražila da joj se dozvoli da se pridruži istragama o eksplozijama u kojima su oštećeni gasovodi Sjeverni tok 1 i 2 koji povezuju Rusiju sa Njemačkom ispod Baltičkog mora.

Istražitelji u Švedskoj, Danskoj i Njemačkoj trenutno sprovode odvojene istrage.

"Nastavljamo da zahtijevamo brzu i transparentnu istragu, kao i da nam se dozvoli da učestvujemo u ovoj istrazi", rekao je Peskov novinarima na redovnom brifingu u Kremlju, prenosi Rojters.

Kako je naglasio, neophodno je utvrditi ko stoji iza diverzije. Izvršiti teroristički napad na dio vitalne međunarodne energetske infrastrukture previše je opasan presedan", dodao je Peskov.

Peskov je ponovo negirao "apsurdnu hipotezu“ da je sama Rusija možda stajala iza napada na sopstvenu infrastrukturu.

12:32h

Nuklearna elektrana Zaporožje u Ukrajini, koja je pod kontrolom Rusije, izgubila je spoljno snabdijevanje električnom energijom i oslanja se na dizel agregate, posljednju liniju odbrane kako bi se spriječilo topljenje jezgra usled pregrijavanja reaktorskog goriva, potvrdila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"Jutros oko pet sati po lokalnom vremenu nuklearna elektrana Zaporožje izgubila je napajanje strujom, kada je jedini preostali dalekovod od 750 kilovolti isključen, dok je u toku popravka oštećenog dalekovoda od 330 kilovolti“, navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

10:08h

Slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ saopštio je da ta zemlja treba da donese odluku o slanju borbenih aviona MiG -29 u Ukrajinu, dodajući da je Poljska izrazila spremnost da zajednički djeluje po ovom pitanju.

"Mislim da je vrieme da se donese odluka", rekao je Nađ na Fejsbuku, prenosi Rojters.

"U Ukrajini ginu ljudi, zaista možemo da im pomognemo, nema mjesta za slovačko politikanstvo", kazao je Nađ.

09:15h

Ukrajina je odlučna da pobijedi u ratu sa Rusijom, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i poručio da trenutno ne može da zamisli situaciju u kojoj bi se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zelenski je kazao da nema takvih okolnosti da bi mogli da razgovaraju sa predsjednikom Rusije.

"On ne drži svoju riječ. Nemamo povjerenja u njega", rekao je Zelenski u intervjuu za američki Si-En-En.

On je ponovio stav Kijeva da Rusija treba prvo da napusti teritoriju Ukrajine i da se onda može tražiti format za organizovanje diplomatskih pregovora.

08:54h

Ruska vojna uprava dijela Zaporoške oblasti ocijenila je kao "provokaciju" prekid snabdijevanja strujom nuklearne elektrane sa dijela teritorije pod kontrolom Kijeva, prenosi Rojters.

08:53h

Najmanje pet osoba je jutros poginulo u ruskim napadima na energetsku infrastrukturu širom Ukrajine, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Četiri civila, stradali su u ukrajinskom zapadnom regionu Lavov, saopštio je regionalni guverner Maksim Kozicki na Telegramu.

Ruska raketa pala je na stambene zgrade u okrugu Zoločiv i uništila tri kuće, dodao je guverner.

Još jedna osoba je poginula i dvije su ranjene u napadima u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Meta napada bili su energetska infrastruktura i industrijski objekti, rekao je guverner Serhij Lisak.

08:13h

Najmanje dvije osobe su jutros povrijeđene u eksploziji na zapadu Kijeva, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko, dok su ruske snage u zoru pokrenule nove udare širom Ukrajine.

"Još jedna eksplozija u glavnom gradu. Spasioci su na licu mjesta. Automobili gore u dvorištu stambene zgrade", naveo je Kličko na Telegramu i dodao da je dvoje ranjenih hospitalizovano.

Ruske snage su izvele udare i u oblastima Harkova i Odese, kao i na infrastrukturne ciljeve.

Jutros pred zoru, u Harkovu, na istoku zemlje, "neprijatelj je izveo oko 15 udara na grad i region. Okupatori ponovo gađaju ključne objekte", izjavio je guverner regiona Oleg Sinegubov.

"Prema prvim informacijama, pogođena je stambena zgrada u oblasti Harkova", dodao je on.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da je na meti napada bila gradska "energetska infrastruktura" i da u pojedinim dijelovima grada ima problema sa strujom.

Nuklearna elektrana u Zaporožju isključena je sa ukrajinske električne mreže nakon ruskog udara, saopštio je ukrajinski nuklearni operater, upozoravajući na opasnost od nesreće.

"Posljednja linija komunikacije između okupirane nuklearne elektrane Zaporožje i ukrajinske elektroenergetske mreže prekinuta je zbog ruskih raketnih napada", navodi se u saopštenju Energatoma.

08:12h

Rat u Ukrajini je ušao u 378. dan. Detalje i dešavanja na istoku Evrope, pogledajte na linku ispod.

Bonus video: