Belgija zabranjuje reklamiranje kockanja od 1. jula

Odluka je uslijedila nakon naučnog istraživanja koje je pokazalo da reklamiranje ohrabruje zavisnost i doprinosi zaduživanju, saopštila je vlada

3465 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Belgijska vlada je odlučila da od 1. jula zabrani reklamiranje kockanja na više platformi u borbi protiv zavisnosti i dugovanja, a u planu su zabrane reklama na stadionima i sportska sponzorstva, prenosi Rojters.

„Vlada je duboko zabrinuta zbog uticaja ogromnih količina oglašavanja kockanja sa kojim je naše društvo suočeno,“ saopštio je ministar pravde Vinsent Van Kvikerborn. „A za one koji žele da se oslobode zavisnosti od kockanja, cunami reklamiranja kockanja je dodatni problem.“

Oglašavanje kockanja biće zabranjeno na televiziji, radiju, u bioskopima, časopisima, novinama i na javnim mjestima. Takođe će biti zabranjeno onlajn oglašavanje na veb sajtovima i društvenim mrežama.

Od prvog januara 2025, biće uvedena dodatna zabrana reklamiranja na stadionima a od 1. januara 2028. kompanije za kockanje više neće moći da sponzorišu profesionalne sportske klubove.

Vlada je navela da je odluka o zabrani uslijedila nakon naučnog istraživanja koje je pokazalo da reklamiranje ohrabruje zavisnost od kockanja i doprinosi zaduživanju povezanom sa kockanjem.

U okviru novih pravila, sponzorski troškovi neće se više odbijati od poreza za kompanije koje organizuju kockanje.

Bonus video: