TikTok zabranjen na telefonima belgijske vlade: "Špijunaža se preselila u digitalni svijet"

Kineska društvena mreža biće zabranjena najmanje na šest mjeseci na uređajima čiji je vlasnik ili ih koristi belgijska federalna vlada, navodi se na sajtu premijera De Kroa

5053 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Belgija je zabranila korišćenje društvene mreže TikTok na službenim telefonima zaposlenih u vladi, a razlozi su sajber bezbjednost, privatnost i dezinformacije, saopštio je danas premijer te zemlje Aleksander de Kro.

Slično su nedavno postupile vlade drugih evropskih država i SAD.

Kineska društvena mreža biće zabranjena najmanje na šest mjeseci na uređajima čiji je vlasnik ili ih koristi belgijska federalna vlada, navodi se na sajtu premijera De Kroa.

Belgijski premijer u saopštenju se poziva na "novi geostrateški kontekst u kojem su se uticaji i međusobna špijunaža država preselili u digitalni svijet".

De Kro je saopštio da se zabrana zasniva na upozorenjima državne službe za sajber bezbjednost prema kojima TikTok aplikacija može da prikuplja podtake korisnika i utiče na algoritme kako bi manipulisala sadržajem i izborom vijesti koje se korisniku prikazuju u njuz-fidu.

TikTok za sada nema komentar na ova dešavanja.

Kompanija u vlasništvu kineskog Bajt densa (ByteDance), uporno tvrdi da ne šalje podatke svojih korisnika vladi u Pekingu i da se podaci ne pohranjuju u Kini.

Ove nedjelje TikTok je uveo nove mjere kako bi se otklonile bojazni u vezi sa zaštitom podataka korisnika iz Evrope.

Međutim, tri glavne institucije Evropske unije i ministarstvo odbrane Danske već su naložili svojim zaposlenima da uklone TikTok aplikaciju sa službenih uređaja. Slične zabrane su već na snazi u Kanadi i SAD.

Natezanje oko TikToka dio je globalnog rivalstva Kine i Zapada na čelu sa SAD oko tehnološke i ekonomske nadmoći.

Bonus video: