Rusija demantuje da je oborila američki dron

Američka vojska je saopštila da je ruski borbeni avion Su-27 danas oborio američku bespilotnu letjelicu „riper“ iznad Crnog mora

11371 pregleda 11 komentar(a)
Ruski "Su-27", Foto: Reuters
Ruski "Su-27", Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države će danas pozvati ruskog ambasadora nakon što je ruski borbeni avion oborio dron američke vojske iznad Crnog mora, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Američki ambasador u Moskvi je uputio snažnu poruku ruskom ministarstvu spoljnih poslova, a američki zvaničnici su obavijestili saveznike i partnere o incidentu, rekao je Prajs novinarima.

Američka vojska je saopštila da je ruski borbeni avion Su-27 danas oborio američku bespilotnu letjelicu „riper“ (reaper) iznad Crnog mora, oblasti koju NATO pažljivo prati od početka rata u Ukrajini.

"Naš dron MK-9 je obavljao rutinske operacije u međunarodnom vazdušnom prostoru kada ga je presrela i pogodila ruska letjelica, što je dovelo do pada i gubitka drona", rekao je komandant američkih oružanih snaga za Evropu i Afriku, general Džejms Heker.

Bijela kuća je potom reagovala, osuđujući "nepromišljen čin".

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Džon Kirbi izjavio je da su ranije ruski avioni presrijetali američke bespilotne letjelice, ali je dodao da je današnji incident "nepromišljen i jedinstven" jer je doveo do gubitka drona.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da njeni borbeni avioni nisu došli u kontakt sa američkim dronom koji se srušio u Crno more, tvrdeći da se dron srušio zbog „oštrog manevrisanja“.

Bonus video: