NEPRAVILNOSTI NA LOKALNIM IZBORIMA

Rojters u Rusiji: Fantomi glasali za "cara" Putina

Rojtersovi izvještači u nedjelju su bili na šest izbornih mjesta širom Rusije i na svih šest mjesta izbrojali su manje glasača nego što je na kraju bilo glasova
15 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 14:49h

Rojtersovi reporteri bili su prisutni na lokalnim izborima u Rusiji, a njihova zapažanja ukazuju na "raširanu praksu izbornih nepravilnosti u toj državi".

Na glasačkom mjestu 333, u gradu Vladikavkazu, reporteri su tokom cijelog dana prebrojali 256 glasača koji su pristupili glasanju. Kada su objavljeni zvanični rezultati, prve brojke govorile su o izlaznosti 1.331 glasača, ali ubrzo su revidirane na 1.867 glasača.

To je sedam puta više zabilježenih glasova nego što je Rojters izbrojao glasača. Ukupno 73 odsto glasova dobila je stranka Vladimira Putina Jedinstvena Rusija, koja je odnijela pobjedu na gotovo svim glasačkim mjestima.  Izborni povjerenici rekli su da je njihovo prebrojavanje bilo tačno, te da ne postoje nikakva odstupanja.  Rojtersovi izvještači u nedjelju su bili na šest izbornih mjesta širom Rusije i na svih šest mjesta izbrojali su manje glasača nego što je na kraju bilo glasova.  Na glasačkom mjestu 333, gdje su se birali predstavnici za regionalni parlament Sjeverne Osetije, pomoćnik jednog od predstavnika prošlog saziva ubacio je oko deset glasačkih listića u kutiju.  Došao je u ranim jutarnjim satima, a reporterima se predstavio kao Sergej Ljutikov, te im je u jednom trenutku čak i potvrdio svoj identitet tako što im je dao pasoš na uvid.  "Moramo osigurati 85 odsto za Jedinstvenu Rusiju, inače će Car prestati da nam šalje novac", kazao je. Kasnije je, pak, počeo da prijeti reporterki da će joj razbiti mobilni telefon ako ne izbriše sve njegove fotografije.  Njegovo ponašanje posmatrala je Jelena Kadonova, predsjednica izborne komisije za izborno mjesto 333. Kada ju je reporterka upitala za Ljutikovo ponašanje, rekla je: "Nemam šta da komentarišem. Nisam ništa vidjela".  Izvještač Rojtersa pratio je službenike izborne komisije koji osiguravaju glasanje kod kuće za starije i nemoćne. Iako po zakonu komisija dolazi na kućnu adresu samo na izričit zahtjev glasača, reporter je primijetio da je nekoliko ljudi reklo da uopšte nisu tražili da glasaju od kuće.  Izborni službenici u većinu su domova ušli bez kucanja. U jednoj kući su zatekli muškarca u šezdesetim godinama kako puši u dvorištu.  "Prvo mi izgradite put, a onda ćemo pričati", rekao je službenicima i pokazao na prilaz kući. Rekao je da ih nije zvao, ali je ipak glasao. Službenici su rekli reporteru da je “vjerovatno neki rođak ili komšija predao zahtjev u njegovo ime”.  Tokom dva sata mobilnog glasanja, službenici su prikupili 14 ispunjenih listića. Kada su stigli do izbornog mjesta, predali su ih 18.  Službenik koji je prikupljao glasove izjavio je da je broj tačan. Predsjednik izbornog povjereništva na glasačkom mjestu 618 Ljubov Gruško, rekao je:  "Razlika u brojevima je provokativno pitanje, nećemo raspravljati o tome".