Italijanska princeza, De Golov unuk, Sigal i Dveri

”Ne vidimo samo neonacizam, vidimo direktni nacizam koji pokriva sve više evropskih zemalja”, rekao je ruski šef diplomatije na kongresu Međunarodnog pokreta rusofila

10889 pregleda 2 komentar(a)
Konstantin Malofejev i Sergej Lavrov, Foto: Rojters
Konstantin Malofejev i Sergej Lavrov, Foto: Rojters

Kongresu Međunarodnog pokreta rusofila koji je organizovan u Moskvi 14. marta u sali Puškinovog muzeja prisustvovali su, između ostalih, kontroverzni američki glumac Stiven Sigal, unuk Šarla de Gola, italijanska princeza koja strahuje da se “evropski momci ohrabruju da se ožene svojim kravama”.

”Ovdje sam da promovišem mir i prijateljstvo i vjerujem da je ovaj sukob izazvan i uzrokovan anglosaksonskim interesima… Mislim da dovodi svijet u duboku opasnost, a ja sam ovdje da se borim protiv toga”, rekao je za “Gardijan” Pjer de Gol, unuk francuskog generala i jedan od govornika na konferenciji.

On je prošlog mjeseca izazvao polemiku kada je za francuski list “Parizijen” izjavio da je zapad “nažalost pustio (Volodimira) Zelenskog, njegove oligarhe i neonacističke vojne grupe da se zaključaju u spiralu rata”.

Njegov stariji brat Iv de Gol je rekao je “Parizijenu” u januaru da se stavovi njegovog brata “ne tiču nikoga osim njega - ni mene, ni naše porodice, a još manje generala”, naglasio je, misleći na njihovog djeda.

Pjer de Gol nije želio da komentariše ovu bratovu izjavu i izbjegao je da odgovori na pitanje da li se njegovo prezime može koristiti za legitimizaciju rata u Ukrajini jer se De Gol ponosno pozivao na svog djeda kada su ga na pozornici pitali o sukobu.

Aleksandar Dugin na kongresu u Moskvi
Aleksandar Dugin na kongresu u Moskvifoto: Reuters

”Moj djed je imao veoma duboko znanje i intenzivno znanje o ruskim liderima i ljudima. Dakle, bio je prilično svjestan interesa i geografske potrebe da se Evropa i Francuska udruže s Rusijom”, rekao je na konferenciji.

”Sve više ljudi postaje svjesno da je ovaj sukob stvoren kako bi se razbio jedinstveni evropski blok, u korist Amerikanaca”, dodao je.

Međutim, kako navodi “Gardijan”, konferencija se mogla posmatrati i kao unosna prilika. Pjer de Gol je, kao bankar, naveo da traži ljude “drugačijeg mišljenja koji imaju drugačiji pogled na mir”, uključujući one koji traže “finansijske ugovore, investicione ugovore”.

Dvojica poslanika Dveri su ruskim zvaničnicima u Moskvi prenijeli poruku da se protive evropskom planu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova

Nikolaj Malinov, bivši član bugarskog parlamenta koji je sada pod američkim sankcijama, otvorio je događaj rekavši da je vrijeme da “sile svjetla poraze sile tame”.

Kongresu su prisustvovali i ruski filozof Aleksandar Dugin, kojeg zovu “Putinov Raspućin”, te predsjednik upravnog odbora medijske grupe Cargrad Konstantin Malofejev.

Na pozornici se pojavio i Stiven Sigal, koji je imenovan za specijalnog predstavnika za rusko-američke kulturne veze.

”Ja sam 100 odsto rusofil i milion odsto Rus”, rekao je Sigal na konferenciji za novinare.

Stiven Sigal
Stiven Sigalfoto: Reuters

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je održao glavni govor i pročitao poruku predsjednika Vladimira Putina.

”Ne vidimo samo neonacizam, vidimo direktni nacizam koji pokriva sve više evropskih zemalja. Vidimo kako se pred našim očima uništava istorija, uništavaju se sveti spomenici”, rekao je Lavrov.

Kongresu su prisustvovala i dvojica poslanika pokreta Dveri iz Srbije. FoNet je prenio da su Ivan Kostić i Borko Puškić razgovarali sa Lavrovim. Oni su juče, kako se navodi na sajtu Dveri, u razgovoru sa poslanicima ruske Dume iznijeli stav da je evropski plan o normalizaciji odnosa sa Kosovom, “poguban za Srbiju”, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Među učesnicima se istakla princeza Vitoria Aliata di Vilafranka, žena u 70-im godinama sa jarko crvenom kosom, možda najpoznatija u Italiji kao prva osoba koja je prevodila Tolkinova djela na italijanski.

Ona je istakla da je “rusofobija” stvorena za “nove formule kolonizacije” i povezala to sa iskrcavanjem američkih trupa na Siciliju tokom Drugog svjetskog rata, što je nazvala izgovorom za širenje uticaja Vašingtona.

Aliata je rekla da na konferenciji predstavlja Deutsch-Arabische Gesellschaft (Njemačko arapsko udruženje), čija je predsjednica, i da se zalaže za “poruku mira”. Upitana kako se našla u Rusiji na konferenciji rusofila, rekla je i da je u posjeti ruskoj kraljevskoj porodici.

”Ja sam rođaka Romanovih”, rekla je, misleći na potomke posljednje kraljevske porodice Ruskog carstva.

”Poznajem ih jako dobro, došla sam na svadbu… Dakle, to je carska veza”, dodala je.

Ona je nastojala da izbjegne temu rata. Na direktno pitanje o tome, rekla je: “Nisam stručnjak za tu temu”.

”Moja je dužnost da objasnim kako stvari stoje. “To nema veze sa ličnim simpatijama. Meni je Putin draži od Bajdena, ali ja sam velika prijateljica Obamine polusestre”, izjavila je princeza.

Bonus video: