Regionalni zvaničnici: Tri osobe stradale u ruskom granatiranju Zaporožja, dvije povrijeđene

Rat u Ukrajini - 389. dan

52557 pregleda 32 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2023. 00:59h
Završeno
17:55h

U ruskom granatiranju stambene zgrade u južnoj ukrajinskoj regiji Zaporožju poginule su tri osobe, a dvije su ranjene, saopštili su regionalni zvaničnici.

Kako prenosi Rojters, Vojna administracija Zaporožja saopštila je da su ruske trupe ispalile rakete Grad na malo selo Kamjansk.

Vlasti su upozorile stanovnike te regije da je opasnost od granatiranja konstantna i pozvale ih da se evakuišu.

15:22h

Letovi američkih dronova iznad Crnog mora znak su direktne umješanosti Sjedinjenih Američkih Država u sukob sa Rusijom, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prošle nedjelje, američki dron se srušio u more nakon što su ga presreli ruski borbeni avioni Su-27 u prvom direktnom vojnom sukobu između dvije strane, otkako je Rusija prošle godine započela svoj rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Sasvim je očigledno šta rade ovi dronovi, a njihova misija uopšte nije miroljubiva misija da obezbijede bezbjednost plovidbe u međunarodnim vodama", rekao je Peskov u TV intervjuu, a prenosi agencija Interfaks.

"Mi zapravo govorimo o direktnoj umješanosti operatera ovih dronova u sukob, protiv nas", kazao je Peskov.

SAD su saopštile da su ruski avioni ometali let drona i poprskivali ga gorivom prije nego što je jedan od njih zakačio njegov propeler, nakon čega se bespilotna letjelica srušila.

Rusija tvrdi da je dron prekršio ograničenja vazdušnog prostora, te da je nad njim izgubljena kontrola nakon oštrog manevrisanja.

13:04h

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom noći posjetio Marijupolj kako i dolikuje lopovu, prenijela je Agencija Frans pres.

Putin je iznenada posjetio Marijupolj što je od početka rata bilo prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorije ukrajinske Donjecke oblasti koje su pod ruskom okupacijom.

12:15h

Ukrinform javlja da je Rusija tokom noći granatirala Sumsku, Donjecku i Hersonsku oblast.

Isti izvior navodi da su tri civila stradala u Donjeckoj oblasti, dok u Hersonskoj ima povrijeđenih.

12:13h

Mihailo Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prokomentarisao je da je simbolično što je baš Njemačka prva najavila da će uhapsiti Vladimira Putina, prenio je Ukrinform.

12:10h

Njemačka će morati da uhapsi predsjednika Rusije Vladimira Putina ako uđe na teritoriju te zemlje i ako Međunarodni krivični sud (MKS) zatraži to od država ugovornica, rekao je ministar pravde Njemačke Marko Bušman, a prenosi Kijev Independent.

MKS je 17. marta izdao naloge za hapšenje Putina i Marije Lvove-Belove, ruske komesare za prava djeteta koja je nadgledala prisilne deportacije ukrajinske djece.

12:08h

Rat u Ukrajini - 389. dan. Šta se dešavalo juče na istoku Evrope možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: