Anketa pokazala da je Makronova popularnost pala na ispod 30 odsto nakon reforme penzija

Njegova popularnost pala je tačno na 28 odsto i manje je popularan od premijerke Elizabet Born čija je popularnost na 29 odsto

2707 pregleda 4 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Popularnost francuskog predsjednika Emanuela Makrona pala je na ispod 30 odsto, rezultati su ankete agencije Ifop koju je danas preneo list Žurnal di dimanš.

Makronova popularnost je opala za četiri odsto za mjesec dana, najviše zbog nepopularne reforme penzija, koju predsjednik Francuske želi da usvoji tokom svog drugog mandata.

Njegova popularnost pala je tačno na 28 odsto i manje je popularan od premijerke Elizabet Born čija je popularnost na 29 odsto.

Agencija Ifop ocijenila je da je popularnost para Makron-Born na lošem nivou i može se uporediti sa periodom protesta građanskog pokreta Žuti prsluci početkom 2019. godine.

Nezadovoljstvo građana zbog reforme penzija, sa protestima započetim u januaru, poslednjih dana je pojačano pošto je francuska vlada u četvrtak odlučila da iskoristi ustavno pravo i usvoji zakon o reformi bez glasanja u parlamentu.

U parlamentu su potom podnijeta dva predloga o nepovjerenju vlade, o čemu će sjutra raspravljati poslanici. Smatra se da je malo vjerovatno da će ti predlozi dobiti većinu u parlamentu i da će vlada pasti.

List Uest Frans u svom uvodniku se zapitao kako rešiti sve agresivniju atmosferu u društvu i vratiti poštovanje između građana i političara.

"Kakav god da bude ishod glasanja poslanika u ponedeljak, svako od nas narednih nedelja treba da se zapita - kako prekinuti sa sve agresivnijom atmosferom i radikalnim odsustvom slušanja drugog, i kako ponovo izgraditi minimalno poštovanje između Francuza i njihovih izabranih zvaničnika, i obrnuto", piše u uvodniku lista.

Francuska treba da ostane u mogućnosti da preduzme reforme koje su joj potrebne da se prilagodi promjenama – demografskim, klimatskim, tehnološkim, ekonomskim i društvenim, koje su svima nametnute, dodao je Uest Frans.