Francuska vlada nepopustljiva uoči glasanja o povjerenju

Građani i dio opozicije se protive reformi koja između ostalog predviđa pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine

4611 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Francuska vlada danas je ostala nepopustljiva u želji da odbrani svoju nepopularnu reformu penzionog sistema uoči rasprave u parlamentu o glasanju o povjerenju u nju, prenijela je agencija Frans pres.

Vlada je u četvrtak aktivirala Član 49.3 Ustava da bi sama donijela zakon o reformi penzionog sistema čime se zaobilazi glasanje u Parlamentu. Od tada nezadovoljstvo građana ne jenjava sa protestima pokrenutim u januaru.

Građani i dio opozicije se protive reformi koja između ostalog predviđa pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

U subotu su bili protesti u nekoliko gradova gdje građani smatraju da je došlo do "negiranja demokratije". Incidenti su izbili u nekoliko gradova između policije i demonstranata, a u Parizu je bio zabranjen skup na Trgu Konkord i na aveniji Jelisejskih polja.

Vlada koju predvodi premijerka Elizabet Born pokušala je danas da opravda izjave ministara francuskim medijima.

"Biće to trenutak istine. Da li je penziona reforma vrijedna - da ili ne, pada vlade i političkog nereda? Odgovor je jasan, a to je: Ne", rekao je ministar privrede Bruno Le Me za list Parizijen.

Ministar za rad Olivije Diso ocijenio je za list Žurnal di dimanš da ne očekuje ujedinjenje cijele opozicije za izglasavanje nepovjerenja vladi.

Šef radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon ne želi da se smanji mobilizacija na ulicama u slučaju da ne bude izglasan pad vlade.

"Borba će se nastaviti bez obzira na rezultat" (u Parlamentu), rekao je za Radio RTL Melanšon, predsjednik stranke Nepokorena Francuska.

Kakav god da sjutra bude ishod u Parlamentu, to će ostaviti trag: Popularnost predsjednika Emanuela Makrona pala je na na 28 odsto i manje je popularan od premijerke Born - 29 odsto.

Agencija Ifop ocijenila je da je popularnost para Makron-Born na lošem nivou i može se uporediti sa periodom protesta građanskog pokreta "Žuti prsluci" početkom 2019. godine.

List Uest Frans u uvodniku se zapitao kako smiriti sve agresivniju atmosferu u društvu i vratiti poštovanje između građana i političara.

"Kakav god da bude ishod glasanja poslanika u ponedeljak, svako od nas narednih nedelja treba da se zapita: kako prekinuti sve agresivniju atmosferu i radikalno odsustvo slušanja drugog, i kako ponovo izgraditi minimalno poštovanje između Francuza i njihovih izabranih zvaničnika, i obrnuto", piše u uvodniku lista.

Bonus video: