EIB: Za obnovu Turske spremljeno 500 miliona eura

Govoreći na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će ukupni paket Komisije i EIB-a iznositi do milijardu eura

2250 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kreditna jedinica Evropske unije, Evropska investiciona banka (EIB), privremeno će nadjačati svoju skoro četvorogodišnju zabranu finansiranja u Turskoj kako bi obezbijedila 500 miliona eura za napore u obnovi zemlje nakon zemljotresa.

EIB je obustavila praktično sve kredite u Turskoj nakon svađe oko bušenja nafte i gasa na Kipru 2019. godine, ali ozbiljnost prošlomjesečnog zemljotresa, u kojem je poginulo skoro 56.000 ljudi u Turskoj i susednoj Siriji, navela ju je da napravi izuzetak.

„Radimo zajedno sa Evropskom komisijom na zajedničkom sveobuhvatnom paketu, od čega do 500 miliona eura treba da isporuči EIB“, rekla je potpredsjednica banke Liljana Pavlova u saopštenju, prenosi Rojters.

„Uskoro ćemo ga predstaviti našem upravnom odboru na razmatranje", kazala je Pavlova.

Govoreći na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će ukupni paket Komisije i EIB-a iznositi do milijardu eura.

Iako se podrazumijeva da će sve zemlje EU, uključujući Kipar, dati zeleno svijetlo za finansiranje od strane EIB-a, formalno odobrenje možda neće stići do juna, jer planovi tek treba da se razrade, a vrijeme je osetljivo.

„Podrazumijeva se da je naš apsolutni prioritet da obezbijedimo da finansiranje ide onima kojima je najpotrebnije u kontekstu napora za rekonstrukciju“, rekla je Pavlova iz EIB-a.

Dodala je da „to ne uključuje budžetsku podršku za nacionalnu vladu da podrži investicije van okvira oporavka."

Turska bi trebalo da održi ključne predsjedničke i parlamentarne izbore 14. maja, a članice EU su oprezne u pogledu 500 miliona eura.

To nije dugoročno obnavljanje kreditiranja EIB-a, jer se smatra nekom vrstom indirektne podrške ponovnom preuzimanju aktuelnog predsednika Tajipa Erdogana.

EU već dugo optužuje Erdogana za kršenje ljudskih prava, a veze bloka sa Turskom su napete zbog gušenja Ankare protiv neslaganja nakon pokušaja državnog udara 2016., kao i sukoba oko nafte i gasa u istočnom Mediteranu.

Nedavno je Turska blokirala nastojanje Švedske, članice EU, da se pridruži NATO-u nakon ruskog rata protiv Ukrajine, iako je upravo dala blagoslov za članstvo Finske.

EIB je pozajmila oko 2 milijarde eura godišnje Turskoj, između 2009. i 2016., prije nego što je zabrinutost, zbog domaćeg obračuna Ankare, uticala na to da banka smanji svoje kredite u toj zemlji.

Bonus video: