Litvanija osniva novu pravoslavnu crkvu

Patrijarh Vartolomej podržao težnje Viljnusa za uspostavljanje pravoslavnog ogranka koji nije pod ingerencijom Moskovske patrijaršije

13196 pregleda 30 komentar(a)
Litvanska premijerka Šimonite i patrijarh Vartolomej juče u Viljnusu, Foto: Rojters
Litvanska premijerka Šimonite i patrijarh Vartolomej juče u Viljnusu, Foto: Rojters

Duhovni vođa pravoslavnih hrišćana širom svijeta kazao je juče da će sarađivati sa litvanskim vlastima u cilju uspostavljanja novog ogranka crkve u toj baltičkoj zemlji kako bi se pobrinuo da tamošnji vjernici nijesu više isključivo pod ingerencijama Moskve.

Patrijarh Vartolomej je, kako podsjeća Rojters, 2019. godine razbjesnio Moskvu priznajući novoosnovanu Pravoslavnu crkvu Ukrajine kao zvanični ogranak u Ukrajini.

”Danas se pred nama otvara nova perspektiva zajedno sa mogućnošću zajedničke saradnje u cilju uspostavljanja ogranka Vaseljenske patrijaršije u Litvaniji”, kazao je Vartolomej novinarima u Viljnusu, nakon sastanka sa premijerkom Ingridom Šimonite.

”Vaseljenska patrijaršija se požrtvovano nudi na usluzi pravoslavnim vjernicima u Litvaniji... To je za nas izuzetna čast”, dodao je patrijarh.

Šimonite je kazala da pojedinim pravoslavnim vjernicima u njenoj zemlji, uključujući izbjeglice iz Rusije i Bjelorusije, smeta status tamošnje Crkve kao ogranka Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh Kiril
Patrijarh Kirilfoto: REUTERS

”Prirodno je i ljudski to što, poslije ruske agresije punih razmjera u Ukrajinu uz otvorenu i aktivnu podršku moskovskog patrijarha Kirila, pojedini litvanski pravoslavci više ne mogu čiste savjesti da ostanu dio Moskovske patrijaršije”, kazala je Šimonite.

Kriril je čvrsti pristalica onoga što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini, ističe Rojters.

Vaseljenska patrijaršija se smatra “prvom među jednakima” u pravoslavnom svijetu, ali Ruska crkva ima najveći broj pravoslavnih vjernika, oko 100 miliona od ukupno 260 miliona koliko ih je širom svijeta.

Pravoslavlje u Litvaniji datira od 13. vijeka, podsjetio je Vartlomej, a prema podacima iz 2021. godine u većinski rimokatoličkoj Litvaniji koja ima populaciju od 2,7 miliona stanovnika bilo je oko 100 000 pravoslavnih vjernika.

Bonus video: