Makron želi da reforma penzionog sistema bude sprovedena uprkos svemu

Makron je u intervjuu francuskim televizijama TF1 i Frans 2 rekao da je reforma neophodna i da je ne sprovodi iz zadovoljstva

1581 pregleda 2 komentar(a)
Makron, Foto: REUTERS
Makron, Foto: REUTERS

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da bi reforma penzionog sistema trebalo da bude sprovedena do kraja godine iako je omražena u narodu i da je spreman da bude nepopularan zbog toga.

Makron je u intervjuu francuskim televizijama TF1 i Frans 2 rekao da je reforma neophodna i da je ne sprovodi iz zadovoljstva.

"Ja ne tražim da ponovo budem izabran. Između anketa o popularnosti i opšteg interesa zemlje, biram interes zemlje", rekao je Makron i dodao da je spreman zbog toga da bude nepopularan.

Prema njegovim riječima, ne postoji drugo rješenje nego raditi više.

Francuzi i dio opozicije su ogorčeni jer reforma predviđa i pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Makron je u utorak odbacio rekonstrukciju vlade, raspuštanje parlamenta i raspisivanje referenduma o reformi penzionog sistema.

Francuski predsjednik je rekao da ima povjerenje u premijerku Elizabet Born koja je nedavno iskoristila ustavno pravo za donošeje zakona o reformi bez glasanja u Parlamentu gdje su joj se poslanici usprotivili.

Zbog toga su poslanici opozicije podnijeli dva prijedloga za izgasavanje nepovjerenja Vladi, ali to nije prošlo u Parlamentu. To se i očekivalo jer Makronova koalicija ima relativnu većinu i za zakon je imala podršku nekih opozicionih stranaka, među kojima je tradicionalna desničarska stranka Republikanci.

Makronov intervju je očekivan od januara, kada su pokrenuti protesti i štrajkovi protiv reforme penzionog sistema. Na nekim protestima je bilo fizičkih sukoba.

Štrajkovi i blokade su i danas, posebno u naftnom sektoru, a za sjutra su ponovo najavljeni protesti širom Francuske.

Makron je danas osudio "cinizam" nekih velikih kompanija koje su ostvarile velike neočekivane zarade, i od njih tražio da taj novac daju radnicima koji su doprinijeli zaradi toj firmi.

Najavio je da će s Vladom raditi na uvođenju "izuzetnog doprinosa" za zaposlene u firmama koje dobro zarađuju i ne dijele taj novac radnicima.

Sindikati koji organizuju proteste rekli su posle Makronovog intervjua da su razočarani i da je predsjednik Francuske pokazao "prezir prema milionima demonstrantama".

Lider radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon ocijenio je da je Makron ponovo pokazao "prezir i aroganciju".