Vartolomej: I ruska crkva odgovorna za zločine u Ukrajini

Vaseljenski patrijarh je rekao da ruske vlasti koriste crkvu kao instrument za svoje strateške ciljeve

14971 pregleda 32 komentar(a)
Spreman da pomogne u duhovnoj obnovi Rusije i Ukrajine: Vartolomej, Foto: Beta/AP
Spreman da pomogne u duhovnoj obnovi Rusije i Ukrajine: Vartolomej, Foto: Beta/AP

Duhovni vođa pravoslavnih hrišćana izjavio je danas da Ruska pravoslavna crkva snosi odgovornost za sukob u Ukrajini, ali da je spreman da pomogne u ruskoj poslijeratnoj „duhovnoj obnovi“.

Ruski patrijarh Kiril je podržao invaziju Rusije na Ukrajinu.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji je 2019. razbjesnio Moskvu priznavši novoosnovanu Pravoslavnu crkvu Ukrajine, rekao je da ruske vlasti koriste crkvu kao „instrument za svoje strateške ciljeve“, prenio je Rojters.

„Crkva i državno rukovodstvo u Rusiji je sarađivalo u zločinu agresije i dijelilo odgovornost za zločine koji su uslijedili, poput šokantne otmice ukrajinske djece,“ izjavio je konferenciji održanoj u parlamentu Litvanije.

Međunarodni krivični sud je prošle nedjelje izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotina djece iz Ukrajine. Rusija kaže da su djeca prebačena iz Ukrajine zbog njihove bezbjednosti i poriče da je počinila zločine.

„Naš međuvjerski dijalog mora da se usredsredi na načine odupiranja i neutralisanja kapaciteta rukovodstva Moskovske patrijaršije da podriva jedinstvo i da teološki legitimiše kriminalno ponašanje,“ rekao je Vartlomej.

On je kazao da je „carigradska majka crkva spremna da još jednom pomogne svojoj djeci u Ukrajini i Rusiji, kao što je to činila više puta u prošlosti“.

„Naša je zajednička hrišćanska dužnost da upotrijebimo snagu dijaloga da vratimo našu rusku braću i sestre u našu zajednicu zajedničkih vrijednosti,“ rekao je vaseljenski patrijarh i naglasio potrebu za „duhovnom obnovom“ i u Rusiji i u Ukrajini.

Bonus video: