Porast upotrebe kokaina širom Evrope

Agencija EU je analizirala otpadne vode u 104 evropska grada

9105 pregleda 3 komentar(a)
U vrhu tabele je belgijski grad Antverpen, Foto: Rojters
U vrhu tabele je belgijski grad Antverpen, Foto: Rojters

U Evropi je došlo do porasta upotrebe kokaina, pokazalo je ispitivanje otpadnih voda sprovedeno širom Evropske unije.

Studija, najveća do sada koju je uradio Evropski nadzorni centar za drogu i bolesti zavisnosti (EMCDDA) sa sjedištem u Lisabonu, analizirala je dnevno otpadnu vodu u slivovima postrojenja za prečišćavanje koja opslužuju oko 54 miliona ljudi u 104 evropska grada. Najviše tragova droge je pronađeno u Belgiji, Španiji, Portugaliji i Holandiji, prenio je Rojters.

U uzorcima koji su prikupljeni tokom sedam dana između marta i aprila prošle godine traženi su ostaci kokaina, amfetamina, metamfetamina, ekstazija, ketamina i kanabisa. Rezultati su pokazali da je konzumacija droga u porastu u odnosu na ranija istraživanja.

”Današnja otkrića, iz rekordnih 104 grada, pokazuju da je problem sa narkoticima i rasprostranjen i složen, pri čemu su uzorci svih šest supstanci pronađeni na skoro svim lokacijama”, saopštio je šef EMCDDA Aleksis Gusdil.

U vrhu tabele po konzumaciji kokaina u Evropi je Antverpen, drugi po veličini belgijski grad, prenio je “Politiko”. Nivo ostataka kokaina je najveći ponedjeljkom, što pokazuje da se droga najviše konzumira nedjeljom i ponedjeljkom. Nagli rast konzumacije kokaina u tom gradu 2018. prekinut je blagim padom 2020, da bi se više nego udvostručila u posljednje dvije godine.

Rezultati studije pokazuju “konstantni rast u otkrićima kokaina,” što je trend koji je primijećen od 2016, i da sve više gradova prijavljuje tragove metamfetamina, poznatog i kao kristal met.

Više od polovine od 66 evropskih gradova sa podacima za 2021. i 2022. zabilježilo je porast ostataka kokaina.

Ketamin je prvi put uključen u analizu 2022. zbog “znakova povećane dostupnosti ketamina u Evropi”. Najveća količina ostataka je nađena u otpadnim vodama u gradovima Danske, Italije, Portugala i Španije.

Bonus video: