Darmanen: U Francuskoj na protestima povrijeđena 123 policajca i žandarma, privedeno više od 80 ljudi

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je ocijenio incidente kao neprihvatljive

4127 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Pariza, Foto: Reuters
Detalj iz Pariza, Foto: Reuters

U Francuskoj su danas na protestima zbog reforme penzija povrijeđena 123 policajca i žandarma i privedeno je više od 80 ljudi, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

On je ocijenio incidente kao neprihvatljive i rekao da će tokom večeri obići sjedište pariske policije.

Dodao je da su incidenti nastavljeni u glavnom gradu Francuske i poslije završetka protesta.

Kako su prenijeli francuski mediji, incidenata je bilo i u drugim gradovima, Ruanu, Renu, Tuluzu i Nantu, gdje su razbijeni izlozi prodavnica, dok su u Lorijanu demonstranti, većinom mladi, razbili stakla na policijskoj stanici.

Jedan trgovac u Strazburu rekao je da su protesti danas divlji sa povećanim tenzijama i da je vidno veći broj policajaca na ulici.

Prije polaska povorke u Pariz, predsednici sindikata, koji organizuju proteste od januara, pozvali su na izbjegavanje nasilja.

Oni smatraju da je predsjednik Francuske Emanuel Makron odgovoran za veću tenziju poslije njegovog intervjua u srijedu kada je rekao da će reforma penzija biti sprovedena do kraja godine.

Sindikati su takođe podsjetili da su ranije uputili pismo Makronu da signaliziraju da je u zemlji "situacija eksplozivna".

I pored toga, oni su pozvali na nove proteste u utorak.

Prema podacima policije, danas se okupilo 1,08 miliona ljudi, dok je sindikat naveo broj od 3,5 miliona.

Građani i dio opozicije su nezadovoljni reformom koja između ostalog predviđa pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Nezadovoljstvo je dodatno poraslo pošto je vlada usvojila reformu bez glasanja u parlamentu koristeći ustavno pravo koji joj to omogućava.

Bonus video: