Sankcije SAD za bjeloruske firme i pojedince

"Ostajemo posvećeni nametanju troškova režimu Lukašenka zbog njegovog suzbijanja demokratije i podrške Putinovom ratu (u Ukrajini)", rekao je Brian Nelson

2354 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a (OFAC) je 24.marta blokirala imovinu za tri entiteta i devet pojedinaca, te predsjednički avion bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Te mjere se zasnivaju na sankcijama nametnutim pojedincima i entitetima u Bjelorusiji kao odgovor na brutalni obračun protiv prodemokratskog pokreta i civilnog društva nakon lažnih predsjedničkih izbora u avgustu 2020.godine, saopštilo je ministarstvo.

Ovi postupci takođe naglašavaju spremnost SAD da pozivaju režim u Minsku na odgovornost za njegovo saučesništvo u neopravdanom ratu Ruske Federacije protiv Ukrajine, piše u saopštenju.

"Autoritarni Lukašenkov režim oslanja se na državna preduzeća i ključne zvaničnike da bi ostvario značajan prihod koji omogućava represivne radnje protiv bjeloruskog naroda", rekao je podsekretar trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian Nelson.

"Ostajemo posvećeni nametanju troškova režimu Lukašenka zbog njegovog suzbijanja demokratije i podrške Putinovom ratu (u Ukrajini)", rekao je Nelson.

Istovremeno je Stejt department najavio vizna ograničenja za dodatnih 14 osoba, uključujući režimske zvaničnike.

Takođe su na listu sankcija uvršteni novi članovi Centralna izborna komisija (CIK) Bjelorusije, zbog, kako se navodi, lažnih predsjedničkih izbora u avgustu 2020.

CIK je igrao ulogu u zabrani opozicionih kandidata, uskraćivanju pristupa posmatračima birališta i ovjeravanju netačnog broja glasova. Protiv dijela njenih članova je ranije OFAC uveo sankcije zbog izborne prevare, a sada je dodao i šest novih imena.

Novim američkim mjerama je pod sankcije stavljen i avion Boing 737 koji se koristi kao predsjednički avion Aleksandra Lukašenka, za kojeg se navodi da ga Lukašenko koristi za lična i putovanja s porodicom.

Sva imovina sankcionisanih osoba u SAD je sada blokirana, a finansijske institucije i druga lica koja obavljaju transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim subjektima i pojedincima mogu i same biti izložene tim mjerama.

Bonus video: