Dojče bank na meti panične rasprodaje

Hitno spašavanje Kredit od UBS-a, nakon kolapsa američke banke Silicijumske doline, izazvalo je zabrinutost među ulagačima, koja je produbljena daljim pooštravanjem monetarne politike od američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) u srijedu, piše CNBC

6625 pregleda 3 komentar(a)
Dojče banka, Foto: Shutterstock
Dojče banka, Foto: Shutterstock

Dionice Dojče banke skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti evropskog bankarskog sektora.

Međutim, mnogi su se analitičari pitali zašto je banka, koja je objavila deset uzastopnih kvartala dobiti i ima jaku poziciju kapitala i solventnosti, postala sljedeća meta tržišta koje je naizgled u modusu "traži i uništi".

Hitno spašavanje Kredit od UBS-a, nakon kolapsa američke banke Silicijumske doline, izazvalo je zabrinutost među ulagačima, koja je produbljena daljim pooštravanjem monetarne politike od američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) u srijedu, piše CNBC.

Centralne banke i regulatori nadali su se da će sporazum o spašavanju Kredit Svisa, uz posredovanje švajcarskih vlasti, pomoći u smirivanju nervoze ulagača oko stabilnosti evropskih banaka, prenosi SEEbiz.

Ali pad 167-godišnje švajcarske institucije i promjena pravila hijerarhije povjerilaca kako bi se izbrisalo 16 milijardi švajcarskih franaka ili 17,4 milijarde američkih dolara dodatnih obveznica prvog reda (AT1) Kredit Svisa, ostavili su tržište neuvjerenim da posao bila dovoljna za obuzdavanje stresova u sektoru.

Dojče banka je posljednjih godina prošla restrukturiranje vrijedno više milijardi eura s ciljem smanjenja troškova i povećanja profitabilnosti. Zajmodavac je prošle godine zabilježio godišnji neto prihod od pet milijardi eura, što je 159 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Njegov omjer CET1, mjera solventnosti banke, iznosio je 13,4 odsto na kraju prošle godine, dok je njegov omjer pokrivenosti likvidnošću iznosio 142 odsto, a omjer neto stabilnog finansiranja iznosio je 119 odsto. Ove brojke ne bi značile da postoji bilo kakav razlog za zabrinutost o solventnosti ili likvidnoj poziciji banke.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je u petak na konferenciji za novinare u Briselu da je Dojče banka temeljno reorganizovala i modernizovala svoj poslovni model te da je vrlo profitabilna banka, dodavši da nema osnova za spekulacije o njenoj budućnosti.