Dirljiv susret na žičanoj ogradi: Amar vidio djecu i ženu nakon godinu dana

„Ukoliko želite hljeb... morate da okrvavite ruke. Morate biti džihadista, ili sa Asadom, ili nekim drugim i morate da ubijate i kradete. Ukoliko počnete sa tim gotovi ste. Ja to ne mogu“, kazao je Hamašo
3 komentar(a)
Amar Hamašo, sirijska porodica, Foto: Reuters
Amar Hamašo, sirijska porodica, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2017. 06:01h

Nakon više od godinu sirijski izbjeglica Amar Hamašo se konačno, mada nakratko, ponovo na Kipru sreo sa suprugom i četvoro djece.

Hamašo, koji potiče iz ratom razorenog regiona Idlib, pao je na koljena i kroz žičanu ogradu, koja okružuje prijemni centar za migrante u Kikonotrimitiji zapadno od Nikozije, ljubio svoje troje starije djece.

Njegovo najmlađe dijete, Džuma - nazvan po sinu kojeg je izgubio u vazdušnom napadu 2015. - bio je u naručju njegove supruge Šamus. Porodica se sastala u nedjelju svega nekoliko sati nakon što su Hamašoova supruga i njihova djeca od 7, 5, 4 godine i najmlađe od 18 mjeseci stigli u sjeverozapadni Kipar sa još 300 Sirijaca poslije cjelodnevnog putovanja malim brodom iz Mersina u Turskoj. To je bilo jedno od najmasovnijih iskrcavanja od kako je počeo rat u Siriji.

Hamašo je znao da njegova porodica pokušava da napusti Siriju, ali nije znao tačno kada.

„Kada sam na internetu pročitao da ih se oko 250 uputilo za Kipar znao sam da su tu i oni“, kazao je on uz osmijeh. „Srce mi je konačno opet na svom mjestu“

Hamašo je prešao sličan put prije godinu dana, iskrcavši se na Kipru 6. septembra 2016. Radeći kao građevinski radnik, uspio je da uštedi 6 000 dolara i plati krijumčaru da mu dovede porodicu na Kipar. Sada je na korak da dobije izbjeglički status. Pošto je od 2004. do 2008. radio na Kipru on tečno govori jezik i u toj zemlji ima prijatelje.

„Kada sam se 2008. vratio u Siriju, izgradio sam kuću. Oženio sam se. Kupio sam imanje od 1,6 hektara“. „Radio sam dan i noć, razumijete li? Sada imam imanje, ali moja kuća je ruševina“.

Hamašov sin Džuma je imao nepunih pet godina kada je poginuo. Ostanak u Siriji nije bio opcija, kazao je on. „U Siriji sada ne možete da živote. Tamo nemam dom. Izgubio sam dijete... ne želim da okrvavim ruke, razumijete li?“

„Ukoliko želite hljeb... morate da okrvavite ruke. Morate biti džihadista, ili sa Asadom, ili nekim drugim i morate da ubijate i kradete. Ukoliko počnete sa tim gotovi ste. Ja to ne mogu“, kazao je Hamašo. Međutim on kaže da će se vratiti u Siriju čim se rat završi. „To je moja domovina i ja ću se vratiti kući“.

Bonus video: