Njemačka isporučila Ukrajini Leopard tenkove

Rat u Ukrajini – 396. dan

31754 pregleda 21 komentar(a)
Avdivka, Foto: Reuters
Avdivka, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2023. 22:01h
Završeno
21:23h

Njemačka je Ukrajini isporučila obećane borbene tenkove Leopard, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc.

"Da, isporučili smo tenkove Leopard kao što smo i najavili", rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Roterdamu, upitan da potvrdi izvještaj objavljen u listu Špigl da je Njemačka isporučila 18 naprednih Leoparda.

U izvještaju se navodi da je Berlin isporučio 18 naprednih Leoparda, a posljednji tenkovi su napustili Njemačku krajem prošle sedmice, prenosi AFP.

(MINA)

20:33h

Rusija je upozorila Jermeniju na "ozbiljne posledice" ako se potčini nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je izdao nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina, javila je novinska agencija RIA.

MKS je izdao nalog ovog mjeseca, optužujući Putina za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz Ukrajine, potez koji je Kremlj osudio kao besmislenu i nečuvenu odluku, prenosi Rojters.

Jermenija, tradicionalni ruski saveznik čije su veze sa Moskvom oslabile otkako je Putin naredio da se izvrši invazija na Ukrajinu, ide ka tome da postane država potpisnica Rimskog statuta, međunarodnog ugovora kojim je ustanovljen MKS.

12:56h

Rusija je saopštila da neće promjeniti svoje planove o raspoređivanju "taktičkog" nuklearnog oružja u Bjelorusiji uprkos brojnim kritikama zapadnih zemalja.

"Naravno da takva reakcija ne može da utiče na planove Rusije", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je objavio da ima dogovor sa Minskom da rasporedi "taktičko" nuklearno oružje u Bjelorusiji, zemlji na vratima EU kojom od 1994. vlada Aleksandar Lukašenko, najbliži Putinov saveznik.

(Beta)

Izmjena: 13:01h
11:51h

Zapad bi trebalo da bude miran u odgovoru na odluku Rusije da postavi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, rekao je poljski ministar za pitanja Evropske unije Šimon Šinkovski vel Sek.

"Ovo je element eskalacije", rekao je novinarima vel Sek, prenosi Rojters.

"Reakcija treba da bude mirna, ali čvrsta. Ne mogu da nas zastraše ruski propagandisti", zaključio je on.

08:23h

Rusko granatiranje primoralo je skoro potpuno zatvaranje grada Avdijevke na istoku Ukrajine, koji se nalazi 90 kilometara jugozapadno od opkoljenog Bahmuta, saopštio je načelnik gradske vojne uprave Avdijevke Vitalij Barabaš.

"Žao mi je što kažem, ali Avdijevka sve više liči na mjesto iz postapokaliptičnih filmova", kazao je Barabaš, prenosi Rojters.

U ruskom granatiranju pogođene su dvije zgrade u Avdijevki.

Ukrajinci su prošle nedjelje upozorili da bi Avdijevka mogla da postane "drugi Bahmut" – koji je u žestokim borbama koje su obje strane nazvale "mlinom za meso", pretvoren u ruševine.

Ukrajinski generalštab je saopštio da Rusija nastavlja sa napadom na Bahmut, dok su ukrajinske snage odbile više od 60 napada u protekla 24 sata na istočnom frontu, neke od njih u pravcu Avdijevke.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da pogodili vojne ciljeve u regionima Harkova, Donjecka, Zaporožja i Hersona, pri čemu su izazvali značajne ukrajinske žrtve.

Ministarstvo je saopštilo da je u nedjelju oborilo ukrajinski dron južno od Moskve, dodajući da su tri osobe povrijeđene a stambeni blokovi oštećeni u ovom napadu.

08:08h

Moskva bi mogla da traži nadoknadu za prošlogodišnje eksplozije na gasovodima Sjeverni tok, javila je novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na ruskog diplomatu.

Gasovode koji povezuju Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora, oštećeni su za sada neobjašnjenim eksplozijama prošlog septembra, što Moskva smatra aktom "međunarodnog terorizma".

"Ne isključujemo da se kasnije pokrene pitanje nadoknade štete usljed eksplozije gasovoda Sjeverni tok", rekao je šef odjeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije Dmitrij Biričevski, prenosi Rojters.

On je dodao da se zapadne zemlje protive nacrtu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN koji je pripremila Rusija, kojom se poziva na nezavisnu međunarodnu istragu eksplozija na Sjevernom toku.

"Uprkos tome, namjeravamo da nastavimo da insistiramo na sveobuhvatnoj i otvorenoj međunarodnoj istrazi uz obavezno učešće ruskih predstavnika", rekao je Biričevski.

08:06h

Počeo je 396. dan rata u Ukrajini, jučerašnja dešavanja na istoku Evrope pogledajte na linku ispod.

Bonus video: