U Njemačkoj počeo saobraćajni "megaštrajk"

"Bolje da se jedan dan u Njemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda, nego da to ne uspije i da se onda borba za radnička prava protegne sedmicama gdje će građani biti još mnogo teže pogođeni", rekao je predsjednik sindikata Verdi

15313 pregleda 13 komentar(a)
Detalj sa jednog od stajališta, Foto: Reuters
Detalj sa jednog od stajališta, Foto: Reuters

Veliki štrajk u Njemačkoj, nazvan "mega štrajk", počeo je danas da parališe tamošnji saobraćaj sa zahtjevom sindikata za povećanje plata zbog inflacije.

Zaposleni na aerodromima, željeznici, u pomorskom teretnom saobraćaju, u kompanijama za autoputeve i lokalnom saobraćaju pozvali su na 24-oročasovnu obustavu rada od ponoći u nedjelju.

Na takav štrajk upozorenja pozvala su dva velika sindikata, Sindikat željezničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG) i Sindikat uslužnih djelatnosti Verdi.

Protesti su dio rastućih socijalnih tenzija u Njemačkoj gdje se od početka godine organizuju sve brojniji štrajkovi u školama, bolnicama, Pošti.

Za razliku od zemalja, kao što je Francuska, takav jedan jedinstveni protest koji okuplja sindikate EVG i Verdi sa velikim brojem članova, izuzetno je rijetka pojava u Njemačkoj.

Ovaj "mega štrajk", kako su ga već nazvali njemački mediji, pogađa zemlju u kojoj su cijene ozbiljno povećavane u posljednjih godinu dana, a inflacija dostigla 8,7 odsto.

Sindikati traže povećanje plata za više od 10 odsto.

Oni traže i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim djelatnostima. Nova runda pregovora počinje danas.

Poslodavci, (savezne države, opštine, javne firme) predlažu povećanje od pet odsto i dvije jednokratne isplate od 1.000 i 1.500 eura.

Sindikati EVG i Verdi očekuju masovni odziv za štrajk. Željeznica Dojč Ban odlučila je da potpuno ukine saobraćaj na velikim linijama, upozoravajući da će poremećaji biti veliki i na regionalnim llinijama.

Savez njemačkih aerodroma (DAV) osudio je strategiju eskalacije štrajkova po modelu Francuske gdje se danima protestuje protiv reforme pravosuđa.

"Bolje da se jedan dan u Njemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda, nego da to ne uspije i da se onda borba za radnička prava protegne sedmicama gdje će građani biti još mnogo teže pogođeni", rekao je predsjednik sindikata Verdi Frank Verneke, prenosi Dojče vele.

Jedna anketa pokazuje da 55 odsto građana podržava štrajk.

Najavljeno je da će on trajati tačno jedan dan, te da se od utorka sve vraća na staro.

Bonus video: