U Poljskoj uhapšen strani državljanin zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju

Sud je odobrio zahtjev tužilaštva da osumnjičeni bude zadržan u pritvoru tri mjeseca kako bi pomogao istražiteljima

2934 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Poljska je saopštila danas da će strani državljanin osumnjičen za špijuniranje za Rusiju biti zadržan u pritvoru tri mjeseca dok se istraga ne završi.

Poljski tužioci nadležni za vojna pitanja rekli su da je strani državljanin, čiji identitet nije otkriven, priznao da je proslijeđivao osjetljive informacije ruskoj obavještajnoj službi.

Osumnjičeni je u Poljsku stigao januara i od tada prikupljao informacije o ključnoj infrastrukturi i bezbjednosnim procedurama na sjeveru države gdje se nalaze gasni terminali i glavne luke.

Sud je odobrio zahtjev tužilaštva da osumnjičeni bude zadržan u pritvoru tri mjeseca kako bi pomogao istražiteljima. Strano državljaninu prijeti kazna do 10 godina zatvora ako bude proglašen krivim. Od početka ruske invazije na Ukajinu 24. februara prošle godine Poljska je počela da podržava Kijev. Od tada je uhapšeno nekoliko osumnjičenih za špijuniranje u korist Moskve.

Ranije ovog mjeseca, poljske vlasti su uhapsile devet osoba osumnjičenih da su članovi ruskog špijunskog lanca koji je pripremao akte sabotaže. Španski novinar koji takođe ima ruski pasoš je u pritvoru više od godinu dana zbog optužbi za špijunažu.