U Poljskoj uhapšene još tri osobe, optužene da su ruski špijuni

Ukupno je sa tri najnovija hapšenja otkriveno 12 članova grupe, stranaca o kojima poljske vlasti govore samo kao o državljanima zemalja istočno od Poljske, a poljski mediji su nezvanično saznali da je riječ o Bjelorusima i Ukrajincima

2109 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Poljskoj su uhapšena još tri lica pod optužbom da su dio veće špijunske mreže Rusije koja je pratila poljske željeznice i aerodrom u Žešovu na jugu Poljske odakle idu zapadne isporuke oružja Ukrajini, saopštio je danas zamjenik ministra koordinatora specijalnih službi Stanjislav Žarin.

"Agencija za unutrašnju bezbjednost identifikovala je tri lica koja su bila aktivna u špijunskoj mreži koja je ranije razbijena. Uhapšeni su optuženi za špijunažu u okviru organizovane grupe, trenutno su po odluci suda u pritvoru", kazao je danas poljskim medijima Žarin.

Ukupno je sa tri najnovija hapšenja otkriveno 12 članova grupe, stranaca o kojima poljske vlasti govore samo kao o državljanima zemalja istočno od Poljske, a poljski mediji su nezvanično saznali da je riječ o Bjelorusima i Ukrajincima.

"Ta lica su bila aktivna u grupi kojom su upravljale ruske obavještajne službe. Imali su određene zadatke, tipično obavještajne ali i u oblasti propagande. To je čitava mreža ljudi koji su imali zadatak da prikupljaju informacije o trasama i transportima oružja iz pomoći Ukrajini", rekao je Žarin.

Ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Kaminjski sredinom marta je, kada je saopštio da je mreža razbijena, a devet stranaca uhapšeno, rekao da su, između ostalog, pratili željeznički saobraćaj na prugama i transporte oružja u Ukrajinu.

"Zaplijenjene su kamere, elektronsku opremu i GPS koje su htjeli da postave na vozove sa isporukama za Ukrajinu. Grupa je imala zadatak da djeluje i propagandom i remeti odnose sa Ukrajinom i zemljama članicama NATO", rekao je Kaminjski.

Juče su poljske vlasti saopštile da je prije nedjelju dana uhapšen ruski špijun u Gdanjsku na sjeveru Poljske koji je priznao da je prikupljao obaveštajne podatke o infrastrukturi u sjevernim vojvodstvima Poljske na Baltičkom moru.

Uhapšeni muškarac priznao je da je špijunirao u korist Rusije najmanje od januara ove godine.