Francuska: Nastavljeni protesti protiv penzione reforme, sukobi, napeta atmosfera, zastoj u dijalogu

Sukoba demonstranata i policije bilo je u Nantu, na zapadu Francuske, gdje je zapaljen ulaz jedne banke i gađana zgrada suda, dok je i u Renu bilo nereda na ulicama

5974 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta u Nantu, Foto: Reuters
Sa protesta u Nantu, Foto: Reuters

U Francuskoj je danas deseti dan protesta protiv penzione reforme, uz sukobe u vrlo napetoj atmosferi i uz zastoj u dijalogu vlasti i sindikata.

Građani i dio opozicije se protive produženju radnog staža za dvije godine i odlazak u penziju sa 64 umjesto 62 godine.

Sukoba demonstranata i policije bilo je u Nantu, na zapadu Francuske, gdje je zapaljen ulaz jedne banke i gađana zgrada suda, dok je i u Renu bilo nereda na ulicama.

Sa protesta u Parizu
Sa protesta u Parizufoto: Reuters

Protesti koji su počeli u januaru, postali su nasilni krajem marta, kada je Vlada donijela zakon o penzionoj reformi bez glasanja u parlamentu. Vlada je potom preživjela dva predloga za izglasavanje nepovjerenja.

Od tada je na protestima sve više nasilja, povrijeđeni su mnogi policajci, žandarmi i demonstranti, paljeni su ulazi nekih javnih zgrada, kao i smeće nagomilano zbog štrajka đubretara. Mnogim trgovcima su razbijeni izlozi.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen danas je rasporedio 13.000 policajaca i žandarma, od čega 5.500 u Parizu.

Danima traju blokade i štrajkovi koji ometaju snabdijevanje gorivom pojedinih regiona zemlje, a sav javni prevoz je poremećen ili obustavljen.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo je tražila od avio-kompanija da zbog štrajka kontrolora letjenja odustanu od dijela letova u četvrtak i petak, posebno na pariskom aerodromu "Orli".

Mnogi pariski spomenici, kao što su Ajfelova kula i Trijumfalna kapija, zatvoreni su za posjetioce.

Vlada premijerke Elizabet Born ostaje pri sprovođenju penzione reforme, a kaže da želi smirivanje atmosfere, dok sindikati koji organizuju proteste i upozoravaju na moguće nekontrolisano nasilje, ne namjeravaju da popuste od zahtjeva da Vlada odustane od penzione reforme.

Premijerka je u ponedjeljak počela tronedjeljne konsultacije s poslanicima, političkim strankama, lokalnim vlastima i socijalnim partnerima.

Bonus video: