Istraga o mogućim terorističkim napadima u Belgiji: Pritvoreno sedam osoba

Većina privedenih stari su oko dvadeset godina

3136 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sedam osoba, od kojih pet belgijskih državljana, jedan Turčin i jedan Bugarin, pritvoreno je danas u okviru istraga o mogućim terorističkim napadima, saopštilo je belgijsko tužilaštvo.

Tih sedam osoba privedeno je sinoć u okviru akcije protiv ekstremističkog djelovanja usmjerenog na radikalizaciju mladih ljudi.

Većina privedenih stari su oko dvadeset godina.

Savezno tužilaštvo juče je objavilo da je osam osoba privedeno, a jedan od osumnjičenih je oslobođen.

Te osobe su privedene u okviru dvije istrage koje su u toku u Briselu i Antverpenu, dva predmeta koja su se odnosila na planiranje napada, a koja su imala veze jedan sa drugim, navelo je tužilaštvo.

Za sada nije utvrđeno koje su bile potencijalne mete tih terorističkih planova.

Danas je određen pritvor za četiri osobe u istrazi sprovedenoj u Antverpenu, troje Belgijanaca i jednog Turčina.

Sve četiri osobe optužene su za "učestvovanje u aktivnostima terorističke grupe", za "pripremu terorističkog čina", "širenje poruke s namjerom podsticanja na teroristički čin" i "pokušaj ubistva u terorističkom kontekstu", navelo je tužilaštvo.

U predmetu u Briselu određen je pritvor za još trojicu osumnjičenih, dvojicu Belgijanaca i jednog Bugarina.

Oni su optuženi za "učestvovanje u aktivnostima terorističke grupe", za "pripremu terorističkog čina" i "širenje poruke sa namjerom podsticanja na sprovođenje terorističkog čina".

U istrazi u Briselu trojica osumnjičenih uhapšeni su u dve opštine u belgijskoj prestonici, Molenbeku i Šerbeku i u Zaventemu, blizu Brisela.