Rusija demonstrira nuklearnu snagu

Moskva počinje opsežne vježbe sa interkontinentalnim balističkim raketnim sistemom “jars” koji je predstavljen kao dio “nepobjedivog ruskog oružja”

18323 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Rusija je počela vježbe sa interkontinentalniim balističkim raketnim sistemom “jars” i nekoliko hiljada vojnika, saopštilo je juče rusko ministarstvo odbrane, u potezu koji će se vjerovatno smatrati kao još jedan pokušaj Moskve da demonstrira svoju nuklearnu snagu.

Predsjednik Vladimir Putin želi da učini raketni sistem “jars”, koji je zamijenio “topol” sistem, dijelom ruskog “nepobjedivog oružja” i ključnom podrškom kopnenoj komponenti svog nuklearnog arsenala, navodi agencija Rojters.

”Ukupno, preko 3000 vojnika i oko 300 komada opreme uključeni su u vježbe”, navelo je ministarstvo odbrane u saopštenju preko platforme Telegram.

Jars
foto: Beta/AP

Vježbe uključuju sveobuhvatnu kontrolnu provjeru raketne formacije Strateških raketnih snaga “Omsk” zajedno sa komandno-štabnom vježbom sa raketnom formacijom “Novosibirsk”, opremljenom sistemima “jars”.

Tokom vježbi, “jars” pokretni sistemi će sprovesti manevre u tri ruska regiona, saopštilo je ministarstvo, ne navodeći detalje o kojim regionima je riječ.

Nema puno detalja o taktičkim i tehničkim karakteristikama interkontinentalnih balističkih raketnih sistema “jars”, koji navodno imaju operativni domet od 12.000 kilometara, ističe Rojters.

Prema vojnim blogerima, sistemi imaju kapacitet da nose više nuklearnih bojevih glava koje mogu imati različite nezavisne mete i mogu se montirati na kamionske nosače ili rasporediti u silose.

Od početka invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, Rusija je sprovela niz vojnih samostalnih vježbi ili u saradnji sa drugim zemljama, poput Kine ili Južne Afrike.

Takođe je pojačala vojne vježbe sa Bjelorusijom, koja se graniči sa Rusijom i Ukrajinom, sprovodeći niz opsežnih vježbi tokom prošle godine.

Bjelorusija je saopštila da je njena odluka da dozvoli Rusiji da na njenoj teritoriji rasporedi taktičko nuklearno oružje odgovor na zapadne sankcije i na ono što je nazvala vojnim nagomilavanjem NATO članica u blizini njenih granica.

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden je nagovijestio da ga ta odluka zabrinjava mada su SAD saopštile da nema indikacija da je Rusija bliže upotrebi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini.

SAD su u utorak saopštile da će prestati da razmjenjuju neke informacije o svojim nuklearnim snagama nakon što je Vladimir Putin u februaru naredio Moskvi da suspenduje svoje učešće u sporazumu Novi START za kontrolu nuklearnog naoružanja.

Rojters podsjeća da i Sjedinjene Države i Rusija tvrde da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da nikada ne smije biti pokrenut. Međutim, usljed konflikta u Ukrajini, Rusija je u više navrata upozoravala da će upotrijebiti svako oružje u svom arsenalu kako bi se odbranila ukoliko bi postojanje ruske države bude ugroženo.

Bonus video: