Monasi i bogoslovi Ukrajinske pravoslavne crkve odbijaju da napuste Kijevsko-pečersku lavru

Pravoslavnim monasima koje u Ukrajini optužuju za veze s Rusijom naređeno je da napuste Kijevo-pečersku lavru. Ali, oni odbijaju da napuste manastir, iako je istekao rok koji im je postavila vlada Ukrajine

4021 pregleda 4 komentar(a)
Kijevsko-pečerska lavra, Foto: Shutterstock
Kijevsko-pečerska lavra, Foto: Shutterstock

Oko 200 monaha i 400 bogoslova Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) trebalo je da do srijede 29. marta u ponoć napusti Kijevsko-pečersku lavru, ali oni to i nakon isteka roka odbijaju, a podržavaju ih i brojni vjernici.

Rok je postavila ukrajinska vlada, a njena optužba je teška: sveštenstvo manastira sarađivalo je s ruskom državom, jer su kao pripadnici UPC kanonski dio Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Tačno je, patrijarh Kiril, poglavar RPC, podržava predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i blizak je državi. Putin se često i rado pojavljuje u javnosti s ruskim pravoslavnim sveštenicima, pa je tako bilo i nedavno kada je posjećivao djelove Ukrajine koje je okupirala Rusija. Sveštenici RPC blagosiljaju oružje vojske koja je donijela neopisiva stradanja Ukrajini i uništila sakralne objekte svih konfesija u Ukrajini.

Nepotpuno odvajanje od moskovske patrijaršije?

Ali, UPC se ogradila od patrijarha Kirila posle 24. februara 2022. godine, odnosno nakon početka masovnog napada Moskve na Ukrajinu. Ona je ponovo potvrdila svoju nezavisnost od Moskve, uklonivši dodatak „Moskovska patrijaršija“ iz svog imena. Prošlog maja, u novom statutu, sebe je opisala kao nezavisnu, ali ne i kao „autokefalnu“. To posljednje bi značilo potpuno odvajanje od RPC u pravoslavnom hrišćanstvu.

Treba dodati i da su bogoslovi na duhovnoj akademiji koja se nalazi u Kijevsko-pečerskoj lavri, nedavno objavili video-snimak u kojem potvrđuju svoju lojalnost ukrajinskoj državi. U njemu pominju svoju braću koja se bore na frontu protiv ruskih okupatora, rizikujući svoje živote. Poglavar UPC mitropolit Onufrije nekoliko puta je pokušavao da razjasni stvar s predsjednikom Vladimirom Zelenskim – do sada uzalud.

Kijevsko-pečerska lavra je svojevrsni kompleks manastira s oko 140 objekata. Većina istočnih Evropljana to naziva „lavra“ – što je u hrišćanskom pravoslavlju neka vrsta počasne titule za manastir. Nesporno je da je taj manastir, osnovan u 11. vijeku, najznačajnija pravoslavna svetinja u Ukrajini. Prije invazije Rusije na Ukrajinu, stotine hiljada vjernika svake godine ju je posjećivalo. Većina Ukrajinaca, poput Rusa, Srba, Grka, Rumuna, Gruzijaca ili Bugara, ispovijeda pravoslavnu vjeru, iako postoje različite, ponekad i konkurentske crkve.

Razlog: kršenje ugovora ili špijunaža?

Kao i u sovjetskim vremenima, manastirski kompleks je u vlasništvu države i ukrajinska vlada određuje ko može da ga koristi. Ministar kulture Aleksandar Tkačenko raskinuo je ugovor o zakupu sa UPC, a ona je protiv toga podnijela tužbu. Ministar kulture prigovara da je sveštenstvo podiglo nove zgrade u manastiru ili obnovilo postojeće, što odgovara činjenicama. Međutim, Tkačenko je mišljenja da su oni prekršili ugovor o korišćenju.

U stvarnosti se zapravo sumnja da pripadnici UPC tajno rade „za drugu stranu“, odnosno za Rusiju. Prošle jeseni službe bezbjednosti nekoliko puta su pretraživale manastir u potrazi za sumnjivim materijalom. Predsjednik Zelenski, koji se zalaže za „duhovnu nezavisnost“ Ukrajine, prošlog decembra je izjavio da niko ne bi trebalo da gradi „imperiju u ukrajinskoj duši“.

Da li će neka druga vjerska zajednica preuzeti manastir?

Mnogi smatraju da ništa više ne šteti ugledu UPC od glasne podrške moskovskog patrijarha Kirila ili ruskih zvaničnika. U međuvremenu, poglavar Gruzijske pravoslavne crkve Ilija II protestovao je zbog prijetnji da će monasi biti protjerani iz manastira. Patrijarh srpski Porfirije nazvao je te akcije Kijeva „državnim terorom“.

Ukrajinska vlada, međutim, ističe da će se službe u manastiru nastaviti i nakon što sveštenstvo UPC napusti Lavru. Na njihovo mjesto u Lavru bi se uselilo sveštenstvo Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU). Carigradski patrijarh Vartolomej I dodelio je toj vjerskoj zajednici „autokefalnost“ u decembru 2018. godine i tako je – protiv otpora Moskve – kanonizovao, odnosno dao joj zvaničan status.

Tek će se vidjeti da li će protesti vjernika ili drugih pravoslavnih crkava dovesti do toga da sveštenstvu UPC bude dozvoljen boravak u Kijevsko-pečerskoj lavri. U Ukrajini ima bezbroj primjera da su predstavnici PCU već preuzimali crkve i druge objekte od UPC, često i uz podršku državnih organa. Bilo kako bilo, predstavnici ukrajinske vlade uvjeravaju da neće biti nasilne evakuacije manastirskog kompleksa.

Bonus video: