Francuska se nada skorijem ulasku Švedske i Finske u NATO

"Odluke o prijemu Švedske i Finske treba brzo da se ratifikuju", rekla je Katarina Kolona novinarima

2123 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona izrazila je danas nadu da će odluke o prijemu Švedske i Finske u NATO biti "brzo ratifikovane", jer se očekuje da će Parlament Turski uskoro odobriiti da bar Finska može da se pridruži tom savezu.

Kolona je rekla da se nada da će samit NATO-a u Vilnjusu u julu biti "uspješan i da će na samitu biti 32 zemlje".

"Odluke o prijemu Švedske i Finske treba brzo da se ratifikuju", rekla je ona novinarima.

Švedska i Finska su zahjtev za pridruženje NATO-u podnijele u maju 2022. godine zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Za prijem u NATO potrebna je jednoglasnost. U ponedeljak su mađarski poslanici ratifikovali zahtev Finske za pridruživanje NATO-u. Međutim, odobrenje za Švedsku je zastalo zbog protivljenja Turske i Mađarske.

Turska vlada je optužila Švedsku da je previše "meka" prema grupama za koje Turska smatra da su terorističke. Predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da su Ankari potrebna dodatna uveravanja prije nego što da konačno odobrenje.

Članovi vladajuće stranke u Mađarskoj rekli su da će sačekati da vlada u Stokholmu razjasni nesuglasice prije nego što zakažu glasanje u Parlamentu. Vlada u Budimpešti navodi da su neki švedski političari davali podrugljive izjave o stanju demokratije u Mađarskoj i da su doprinijeli zamrzavanju milijardi fondova Evropske unije zbog navodnog kršenja vladavine prava i demokratije.

Bonus video: