Makron: Protesti neće zaustaviti reforme

Makron, koji je obećao reformu penzionog sistema u obje predsjedničke kampanje, tvrdi da je promjena potrebna da bi državni budžet bio u ravnoteži. Sindikati i opozicija tvrde da za to postoje i drugi načini

3596 pregleda 2 komentar(a)
Makron u Savin-le-Laku, Foto: Reuters
Makron u Savin-le-Laku, Foto: Reuters

Protesti neće zaustaviti penzionu reformu ili druge promjene politike, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron u četvrtak, 30. marta prije nego što je predstavio plan sa 50 mjera za izbjegavanje krize vode ovog ljeta i narednih godina.

Plan se dotiče širokog spektra mjera, uključujući kako ponovo koristiti vodu, dijeliti je i izbjegavati curenje.

Ovim planom Makron i njegova vlada žele da pređu na druge teme osim zakona o penzijama, koji je tokom dva mjeseca izazvao žestoke proteste širom zemlje, podsjeća agencija Rojters.

Međutim, u Savin-le-Laku u Alpima, gdje je trebalo da održi govor, dočekale su ga grupe demonstranata ljutih zbog zakona o penzijama.

Na jednom plakatu je pisalo "Makron da podnese ostavku!" i "Uzmite svoju penziju, a ne našu". Lokalni mediji navode da su dvojica demonstranata uhapšena.

Voda je takođe sporna tema u Francuskoj.

Dvojica muškaraca su u komi nakon nasilnih sukoba u subotu između demonstranata i policije tokom demonstracija protiv izgradnje ogromnog rezervoara za vodu za navodnjavanje farmi u zapadnoj Francuskoj.

Najgora suša u Francuskoj prošlog ljeta zaoštrila je debatu o vodnim resursima u najvećem poljoprivrednom proizvođaču Evropske unije.

Poljoprivrednici kažu da su im potrebni veliki rezervoari da bi mogli da zalivaju svoje usjeve ovog ljeta, dok ekološke grupe kažu da su ove otpadne vode način da farmeri konfiskuju opšte dobro.

"Protesti su normalni", rekao je Makron novinarima, "ali to ne znači da treba da prestanemo".

"Ništa ne opravdava nasilje u demokratskom društvu", rekao je on.

Milioni Francuza protestuju i štrajkuju od sredine januara, u znak protesta protiv reforme.

Protesti su se pojačali nakon što je vlada iskoristila posebna ovlašćenja da "progura" reformu bez glasanja u parlamentu.

Makron, koji je obećao reformu penzionog sistema u obje predsjedničke kampanje, tvrdi da je promjena potrebna da bi državni budžet bio u ravnoteži. Sindikati i opozicija tvrde da za to postoje i drugi načini.

Bonus video: