Italijanska agencija za zaštitu ličnih podtaka privremeno blokirala ChatGPT u Italiji

U saoštenju na svom sajtu, ova agencija je mjeru opisala kao privremenu, "dok ChatGPT ne počne da poštuje privatnost"

9815 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nacionalno tijelo za zaštitu podataka o ličnosti u Italiji saopštilo je danas da je privremeno blokiralo korišćenje softvera za vještačku inteligenciju ChatGPT (Čet džipiti) u toj zemlji, nakon jednog slučaja curenja ličnih podataka.

U saoštenju na svom sajtu, ova agencija je mjeru opisala kao privremenu, "dok ChatGPT ne počne da poštuje privatnost", a vlasnik ChatGPT-a - OpenAI time je privremeno ograničen u zadržavanju podataka korisnika iz Italije.

OpenAi za sada ne odgovara Asošijeted presu na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Premda su neke državne škole i univerziteti u svijetu blokirali korišćenje ChatGPT-a na svojim lokalnim mrežama, kako đaci i studenti ne bi mogli da ga koriste za varanje i plagiranje, nije jasno kako će Italija sprovesti blokadu na nacionalnom nivou.

Nije izvjesno da će ova mjera pogoditi aplikacije kompanija koje već imaju licence OpenAI-ja da koriste istu tu tehnologiju za čebotove poput Majkrosoftovog internet pretraživača Bing.

Sistemi AI koji pokreću takve četbotove u stanju su da imitiraju ljudski stil pisanja, na osnovu ogromne količine digitalnih knjiga i drugih radova koje mogu da nađu na internetu.

Italijanska agencija za nadzor za zaštitu podataka o ličnosti saopštila je da OpenAI ima 20 dana da podnese izvještaj o mjerama koje će preduzeti radi zaštite privatnosti podataka svojih korisnika, a ako to ne učini suočiće se sa novčanom kaznom koja će iznositi ili do 20 miliona eura ili četiri odsto ukupnog svjetskog prihoda kompanije.

Prema navodima agencije, ChatGPT se 20. marta suočio sa gubitkom podataka "u vezi sa razgovorima korisnika i sa informacijama u vezi sa plaćanjem pretplata za servis".

Prethodno je OpenAI javio da je 20. marta morao da skine ChatGPT sa interneta kako bi popravio bag koji je nekim ljudima omogućavao da vide naslove u istorijama četovanja drugih korisnika.

"Naša istraga je takođe otkrila da su podaci 1,2 odsto korisnika ChatGPT Plusa mogli biti vidljivi drugim korisnicima. Vjerujemo da je broj korisnika čiji su podaci zaista i otkriveni drugim licima izuzetno mali, i već smo kontaktirali one koji su možda pogođeni posledicama", saopštio je OpenAI.

Italijanska agencija izrazila je žaljenje zbog "izostanka obavještenja korisnicima i svima ostalima čije je podatke OpenAI skupljao, i nadasve zbog nepostojanja zakonskog osnova koji opradava masovno prikupljanje i čuvanje ličnih podataka sa ciljem 'treniranja' algoritama pomoću kojih platforma funkcioniše".

Agencija je saopštila da informacije koje je dostavio ChatGPT "ne odgovaraju uvijek stvarnim podacima" i ukazala na "odsustvo bilo kakve vrste filtera koji bi verifikovao uzrast korisnika", što znači da se "maloljetnici izlažu odgovorima koji su apsolutno neprikladni nivou njihovog razvoja i samosvijesti".

Grupa naučnika i lidera tehnološke industrije, među njima i Ilon Mask u srijedu je poslala otvoreno pismo kompanijama kao što je OpenAI da zastanu sa razvojem naprednijih modela AI-ja do naredne jeseni, kako bi se ljudskom društvu dalo vremena da izvaga prednosti i rizike.

Bonus video: