Zemlje istočnog krila NATO-a pozvale na jačanje američkog vojnog prisustva

"Ako imamo čvrstu odbranu, u stanju smo da imamo jako sredstvo odvraćanja od destabilizujućeg ponašanja Rusije. To je jedini jezik koji Rusija razumije", rekao je rumunski ministar

11595 pregleda 6 komentar(a)
Ministri Bukureštanske devetorke u Poljskoj, Foto: Reuters
Ministri Bukureštanske devetorke u Poljskoj, Foto: Reuters

Zemlje članice istočnog krila NATO pozvale su na pojačano američko vojno prisustvo u regionu, nekoliko mjeseci prije samita Atlantskog saveza.

"Mora da se učini sve da se poveća američko prisustvo u našem regionu na istočnom krilu u smislu vojnika i opreme", rekao je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku poslije razgovora u poljskom gradu Lođu sa svojim kolegama grupe Bukureštanska devetorka.

Ministri zemalja B9 - Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Slovačke, ponovili su pozive na jačanje odbrambenih sposobnosti tog dijela Evrope koji se graniči sa Ukrajinom u ratu.

"Ako imamo čvrstu odbranu, u stanju smo da imamo jako sredstvo odvraćanja od destabilizujućeg ponašanja Rusije. To je jedini jezik koji Rusija razumije", rekao je rumunski ministar.

On se založio za više protivvazdušne odbrane, protivraketnih kapaciteta kao i za više sredstava za osmatranje, izviđanje i za obavještajne poslove.

Države B9 su obećale dodatnu podršku Ukrajini da odbije ruske snage.

"Sada je prioritet pomoći Ukrajini da pobijedi u ovom ratu. Svi podržavamo članstvo Ukrajine u NATO-u", rekao je rumunski ministar.

Samit NATO -a biće održan u julu u glavnom gradu Litvanije.

Bonus video: