"SPORAZUM POTPISAN, DEPOZIT ISPLAĆEN"

Erdogan: NATO saveznici poludjeli zbog odluke Turske da kupi ruski raketni sistem

"Turska će "nastaviti da preduzima mjere predostrožnosti kada je riječ o bezbjednosti i braniće se", poručio je Erdogan, prenio je AP.
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 15:22h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je zabrinutost unutar NATO povodom odluke njegove zemlje da kupi ruski odbrambeni raketni sistem S-400.

Erdogan je istakao da je sporazum potpisan i da je depozit isplaćen. Ne navodeći nijednu zemlju posebno, Erdogan je izjavio da su NATO "saveznici poludjeli" zbog tog sporazuma.

"Turska će "nastaviti da preduzima mjere predostrožnosti kada je riječ o bezbjednosti i braniće se", poručio je Erdogan, prenio je AP. 

Turski mediji su juče objavili da je Turska potpisala sporazum sa Rusijom o kupovini odbrambenih raketnih sistema S-400, što je prva veća turska kupovina oružja iz Moskve. 

Ovaj sporazum je najznačajniji dogovor koji je Ankara postigla sa jednim od proizvođača oružja koji nije članica NATO, prenio je AFP. Moskva je, takođe, potvrdila da je postignut sporazum sa Turskom. 

Vladimir Kozhin, savjetnik ruskog predsjednika za vojno-tehničku saradnju, rekao je da je ugovor potpisan i da su u toku pripreme za njegovo sprovođenje. 

Kozhin je dodao da su odluke vezane za ovaj sporazum u skladu sa ruskim strateškim interesima i da razumije zašto pojedine zapadne države pokušavaju da izvrše pritisak na Tursku. 

Pregovori o nabavci ruskog raketnog sistema počeli su neposredno nakon neuspjelog vojnog puča u Turskoj, 15. i 16. jula prošle godine. Zvanični Vašington je u više navrata izrazio nezadovoljstvo povodom ovog sporazuma.

Preporučujemo za Vas