Finska i zvanično nova NATO članica: Više nego udvostručena dužina granice Alijanse sa Rusijom

Finska je postala 31. članica NATO-a, a prije nje dio Alijanse postale su Crne Gora (2017), Sjeverna Makedonija (2020)

22748 pregleda 60 reakcija 60 komentar(a)
NATO i finske zastave ispred zgrade Ministartsva vanjskih poslova u Helsinkiju, Foto: Reuters
NATO i finske zastave ispred zgrade Ministartsva vanjskih poslova u Helsinkiju, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2023. 15:43h

Finska je danas postala članica NATO-a, čime je završena istorijska promjena bezbjednosne politike izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu, objavio je Rojters.

Finska je 31. članica ova Alijanse, a to je zvanično postala predajom dokumenata za pristup državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoniju Blinkenu na ceremoniji prijema u Briselu.

"Proglašavamo Finsku 31. članom Alijanse prijemom ovih dokumenata", izjavio je Blinken u sjedištu NATO.

Finski ministar vanjskih poslova Peka Havisto završio je proces pristupanja predajom zvaničnog dokumenta Blinkenu u sjedištu NATO-a u Briselu.

Finska je postala 31. članica NATO-a, a prije dio Alijanse postale su Crne Gora (2017), Sjeverna Makedonija (2020).

"Neumoljivo ćemo raditi da obezbijiedimo i članstvo Švedske u NATO. Članstvo Finske nije potpuno bez Švedske", izjavio je predsjednik Sauli Ninisto.

Finska ima granicu od 1.340 kilometara sa Rusijom tako da će njen ulazak u Alijansu više nego udvostručiti dužinu granice NATO sa Rusijom.

Članstvo Finske predstavlja veliku promjenu u bezbjednosnom pejzažu Evrope.

Finska i Švedska su zajedno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Od postojećih članica NATO-a, Mađarska i Turska tek treba da ratifikuju zahtjev za članstvo Švedske.

Finska i Švedska zatražile su ulazak u NATO prošle godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su proces zaustavile Turska i Mađarska.

Turska je u petak, ipak, ratifikovala protokol o priključenju Finske, dok i dalje odbija da odobri kandidaturu Švedske, jer tvrdi da nije otišla dovoljno daleko u obračunu onima koje Turska smatra teroristima.

Bonus video: