Švajcarski aktivisti za klimatske promjene se zalijepili za put koji vodi do alpskog tunela

"Ovo je apel našim sugrađanima. Zahtijevajmo da švajcarska vlada konačno proglasi klimatsko vanredno stanje", napisali su

1636 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Aktivisti za klimatske promjene zaustavili su saobraćaj u Švajcarskoj i blokirali glavnu rutu ispod Alpa zahtijevajući hitnu akciju protiv globalnog zagrijavanja.

Demonstranti iz grupe "Renovate Switzerland" zalijepili su se za površinu autoputa oko sjevernog ulaza u Gotardski tunel, prenosi Rojters.

Tunel od 17 km je jedan od glavnih puteva koji povezuju sjevernu Švajcarsku sa Italijom i predstavlja usko grlo za putnike koji se kreću iz sjeverne Evrope ka jugu.

Policija je došla na lice mjesta i uklonila sedam demonstranata, koji su držali transparent na kojem je pisalo "renovirajte".

"Renovate Switzerland" se vratio na ulice“, objavila je grupa na Tviteru.

"Ovo je apel našim sugrađanima. Zahtijevajmo da švajcarska vlada konačno proglasi klimatsko vanredno stanje", napisali su.

Grupa je rekla da želi da vlada ozbiljno shvati klimatske promjene i obnovi zgrade u zemlji do 2035. godine.

Švajcarska se zagrijava dvostruko brže od globalne stope, a njeni glečeri se brzo tope.

Kao odgovor, vlada želi da uloži 4,1 milijardu švajcarskih franaka u renoviranje zgrada, modernizaciju transportne infrastrukture i druge mjere za smanjenje emisija staklene bašte do 2030. u odnosu na one iz 1990. godine.

Karuna Babajee, 19-godišnja studentkinja, rekla je da se plaši da učestvuje u protestu, ali da se osjeća prinuđenom da reaguje.

"Radim to jer sam uplašena i ljuta što je moja generacija osuđena na smrt", rekla je ona.

Policija iz švajcarskog kantona Uri došla je po pozivu na lice mjesta i udaljila demonstrante nakon 30 minuta.

Policija je rekla Rojtersu da je put očišćen i da je saobraćaj sada nastavljen ispod tunela.

Bonus video: