Više od 30 djece vraćeno iz Rusije u Ukrajinu

Kijev procjenjuje da je skoro 19,5 hiljada djece odvedeno u Rusiju od početka rata u februaru prošle godine, označivši to kao nezakonite deportacije

6215 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Više od 30 djece spojeno je sa njihovim porodicama u Ukrajini ove sedmice, nakon duge operacije vraćanja iz Rusije gdje su odvedena iz okupiranih područja tokom rata, saopštila je humanitarna organizacija „Save Ukraine“.

Kijev procjenjuje da je skoro 19,5 hiljada djece odvedeno u Rusiju od početka rata u februaru prošle godine, označivši to kao nezakonite deportacije, prenosi Rojters.

Moskva, koja kontroliše djelove istoka i juga Ukrajine, negira da je otimala djecu i tvrdi da su odvedena radi sopstvene bezbjednosti.

Osnivač humanitarne organizacije "Save Ukraine", Mikola Kuleba, kazao je da se privodi kraju peta spasilačka misija.

„Bila je posebna po broju djece koju smo uspjeli da vratimo, a takođe i zbog njene složenosti", rekao je Kuleba.

Ta organizacija pomogla je porodicama djece koja su odvedena u Rusiju u logistici, transportu i planiranju potrebnim da krenu na dugo putovanje i da svoju djecu vrate u Ukrajinu.

"Bilo je djece koja su mijenjala lokaciju pet puta u pet mjeseci, neka djeca kažu da su živjela sa pacovima i bubašvabama", kazao je Kuleba.

On je dodao da su djeca odvođena u takozvane ljetnje kampove, iz okupiranih djelova ukrajinskih oblasti Harkov i Herson.

Bonus video: