Papa služio misu za uskršnje bdjenje

Očekuje se da će se u nedjelju desetine hiljada vjernika pridružiti 86-godišnjem papi na Trgu Svetog Petra na uskršnjoj misi i slušati njegov govor o sukobima u svijetu

3204 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franjo služio je misu na uskršnje bdjenje u bazilici Svetog Petra, dan nakon što je zbog neobično hladnog vremena u Rimu odustao od noćne procesije na Veliki petak u Koloseumu.

Bogosluženje u bazilici Sv. Petra počelo je u mraku, a unutrašnjost bazilike iznenada je obasjana svjetlošću, kao simbol hrišćanskog vjerovanja da je Isus ustao iz smrti na raspeću i da dobrota može pobijediti zlo.

Očekuje se da će se u nedjelju desetine hiljada vjernika pridružiti 86-godišnjem papi na Trgu Svetog Petra na uskršnjoj misi i slušati njegov govor o sukobima u svijetu na kraju Strasne nedjelje.

p
foto: Reuters

Na početku Vaskršnjeg bdenija, Franjo, koji je stigao u invalidskim kolicima zbog bola u koljenima, urezao je u vosak visoke svijeće krst, prvo i posljednje slovo grčkog alfabeta - alfa i omega, i brojke ove godine.

"Crkva poziva svoje sinove i kćeri, rasute po cijelom svijetu, da se okupe da bdiju i mole se", rekao je Franjo na početku službe.

Tokom mise u bazilici na bdjenje, najvažniji dan hrišćanstva, postalo je uobičajeno da papa krsti nekoliko odraslih iz cijelog svijeta, a ove godine odabrano je osam vjernika iz Albanije, Sjedinjenih Država, Nigerije, Italije i Venecuele, saopštio je Vatikan.

Bonus video: