Italija proglasila vanredno stanje zbog velikog priliva migranata

Italija je proglasila vanredno stanje zbog velikog povećanja broja migranata. Oko 31.000 izbeglica je od početka godine stiglo u zemlju preko Sredozemnog mora. Italija zato traži veću pomoć od EU.

2265 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Italijanska vlada proglasila je šestomjesečno vanredno stanje zbog kontinuiranog velikog priliva migranata. Biće imenovan specijalni komesar vlade koji će se time baviti i za sada će na raspolaganju imati pet miliona eura, javila je italijanska državna televizija, prenosi njemački javni servis ARD.

Tokom vanrednog stanja, vlada može da donosi mjere dekretom, čime se zaobilazi obično dug parlamentarni proces za finansiranje i propise.

Italijanska novinska agencija Ansa citirala je ministra civilne zaštite Nela Musumesija: „Da bude jasno, ovo ne rješava problem, njeno rješenje zavisi od razumne i odgovorne intervencije Evropske unije".

Moguće brže deportacije

Vlada premijerke Đorđe Meloni - kao i druge države na spoljnim granicama EU - uglavnom je bezuspješno zahtjevala solidarnost i pomoć od drugih država članica.

Takođe su potrebne „nove strukture, pogodne kako za smještaj, tako i za repatrijaciju, odnosno deportaciju migranata koji nemaju uslove za boravak u Italiji" u Italiji, navodi se u saopštenju vlade.

U vladinim krugovima se govori da će vanredno stanje omogućiti da se brže vrše deportacije migranata. Pre stupanja na dužnost, Meloni je obećao da će obuzdati imigraciju.

Prema zvaničnim podacima, oko 31.000 migranata stiglo je u Italiju od početka godine, spasenih na moru od strane italijanske mornarice i obalske straže ili privatnih humanitarnih organizacija. U prethodne dvije godine bilo ih je oko 8.000 u istom periodu.

Do sada su afrički migranti pretežno kretali sa obale zapadnog dela Libije, a u poslednje vrijeme hiljade kreću i iz Tunisa - jer je odatle do italijanskog ostrva Lampeduze „samo" 150 kilometara.

Bonus video: