Zeman: Ukinuti sankcije Rusiji, postale su komične

"Primjenjivali su sankcije na Kubu 50 godina. I bile se vrlo uspješne, jedino što je Fidel Kastro sve to vrijeme ostao predsjednik Kube. Mislim da upravo primjer Kube pokazuje koliko su sankcije neefikasne i prema maloj zemlji a kamoli prema velesili", rekao je češki predsjednik
1 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Shutterstock
Miloš Zeman, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.09.2017. 11:18h

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas u Pragu da su ekonomske sankcije uvedene Rusiji zbog aneksije Krima postale komične kada se EU pobunila protiv američkih sankcija Rusiji i predložio je da se ukinu, jer nikakve sankcije nigdje nisu ništa uspjele da riješe.

"Rasprava o sankcijama za mene je već komična. EU je produžila sankcije protiv Rusije. I neka je. Odjednom, SAD uvode sankcije protiv Rusije i šta se dešava? EU protestuje protiv američkih sankcija Rusiji zato što bi to ugrozilo neke poslove u energetici, recimo (gasovod) Sjeverni tok. To mi izgleda komično", kazao je danas Zeman na konferenciji za novinare sa predsjednikom Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

Zeman je naglasio da rješenje vidi u ukidanju sankcija Rusiji a kao ilustraciju koliko sankcije nisu nikad riješile nijedan problem naveo je ponovo primjer američkih sankcija protiv Kube.

"Primjenjivali su sankcije na Kubu 50 godina. I bile se vrlo uspješne, jedino što je Fidel Kastro sve to vrijeme ostao predsjednik Kube. Mislim da upravo primjer Kube pokazuje koliko su sankcije neefikasne i prema maloj zemlji a kamoli prema velesili", rekao je češki predsjednik.

Njemački predsjednik je, međutim, upozorio da EU nije Rusiji uvela sankcije zarad sankcija samih, nego zbog aneksije Krima.

"Niko ne priča da mi hoćemo u načelu sankcije kao takve. Uvijek sam govorio da sankcije nisu zarad sankcija, nego su u vezi sa ankesijom Krima. Kao šef diplomatije angažovao sam se da pomognemo da rješavamo sukob u Ukrajini. Nadam se da će kolegama u normandijskom formatu poći za rukom da to riješe jer bi to vodilo ukidanju sankcija. Ali potrebno je napraviti korake koji bi vodili rješenju krize u Ukrajini", kazao je Štajnmajer koji danas, prvi put u svojstvu predsjednika Njemačke, boravi u Pragu.

Bonus video: